Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Verejné osvetlenie má v budúcnosti vodičom pomáhať aj pri parkovaní

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Hlavné mesto plánuje vymeniť zastarané a často aj technicky nevyhovujúce lampy za inteligentné svetelné body.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Pomáhať pri parkovaní, monitorovať ovzdušie či dopravné zápchy. Aj takéto funkcie má poskytovať okrem svietenia v budúcnosti verejné osvetlenie v Bratislave. Hlavné mesto plánuje vymeniť zastarané a často aj technicky nevyhovujúce lampy za inteligentné svetelné body.

"Mesto má viac ako 40.000 svetelných bodov a ja vnímam tento systém nielen ako systém osvetlenia, ale ako obrovskú možnosť mesto posunúť do 21. storočia ku konceptu Smart Cities, pretože tam sa ponúkajú obrovské možnosti, ako zefektívniť život v meste," povedal pre TASR primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Koncom tohto roka vyprší 20 rokov trvajúca zmluva na dodávku komplexnej služby správy verejného osvetlenia, ktorú má hlavné mesto uzatvorenú so spoločnosťou Siemens. Bratislavská samospráva už koncom mája avizovala, že už začala s prípravou nového verejného obstarávania a objednalo si za 105.000 eur bez DPH rozsiahlu analýzu mestského osvetlenia. Výsledky auditu boli podľa magistrátu koncom októbra predstavené mestským poslancom a bratislavským starostom.

Auditom prešiel stav dokumentácie, stav prevádzkového modelu a technický stav osvetlenia. Výsledkom auditu sú odporúčania, z ktorých môže mesto čerpať pri zadávaní podmienok verejného obstarávania na nového prevádzkovateľa. Primátor priblížil, že obsahujú odporúčania do budúcna vzhľadom na technický stav osvetlenia, požiadavky na funkcionalitu i efektívnosť verejného osvetlenia a taktiež víziu a Smart City stratégiu.

"Mesto na základe auditu nastaví novú súťaž na nájdenie nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia. Dovtedy bude prechodný režim, tak, aby Bratislavčania nič nepocítili. Budeme musieť nájsť také riešenie, ktoré je zákonné a umožní preklenúť obdobie, kým sa súťaž vypíše a dokončí," uviedol Nesrovnal.

Starosta bratislavskej Dúbravky Martin Zaťovič v októbri upozornil, že v jeho mestskej časti sú niektoré lampy zrezané a nové osvetlenia nepribúdajú. "Viem, sú v zlom stave, ale treba ich aj nahrádzať za nové. Máme ulice, kde chýba päť lámp a nesvieti nič," upozornil starosta s tým, že je potrebné dbať aj o starostlivosť momentálne funkčných lámp.

Martin Kuruc, starosta bratislavskej Vrakune, povedal, že už dva roky sa snaží zistiť, ako ďalej s verejným osvetlením v Bratislave. "Končí sa 20-ročná zmluva so Siemensom a verejné obstarávanie nebolo ani vyhlásené. Takéto náročné obstarávanie bude trvať minimálne polroka, takže som zvedavý, kto sa bude starať o verejné osvetlenie," skonštatoval Kuruc. Podľa jeho slov vo Vrakuni, v okolí neslávne známeho obytného domu Pentagon, boli odstránené lampy verejného osvetlenia, a ako tvrdí, k lepšej bezpečnosti v tejto lokalite takýto stav nepridáva.