Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Regióny

Verejnosť si mohla na ÚPV SR pozrieť falšovaný tovar zadržaný colníkmi

Vyobrazenie originálu značky má určité parametre, určité rozmery, šírku, výšku písma a pod. Tie majiteľ ochrannej známky nezverejňuje.

Banská Bystrica 27. apríla (TASR) - Verejnosť si mohla v týchto dňoch v priestoroch banskobystrického Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR pozrieť expozíciu falšovaného tovaru zadržaného colníkmi a porovnať ho s originálmi.

"Laik nedokáže mnohokrát odhaliť, čo je originál, čo je falzifikát. Pri odevných výrobkoch, ktoré sú tu vystavené, je možné vidieť mierne odchýlky, ktoré falzifikáty vykazujú," vysvetlila TASR hovorkyňa Finančného riaditeľstva (FR) SR Miroslava Slemenská. Expozíciu sprístupnili pri príležitosti Svetového dňa duševného vlastníctva.

Slemenská ďalej vysvetlila, že vyobrazenie originálu značky má určité parametre, určité rozmery, šírku, výšku písma a pod. Tie majiteľ ochrannej známky nezverejňuje, aby nedával napodobniteľom manuál ako vyrobiť čo najlepší falzifikát.

Verejnosť si mohla pozrieť napríklad aj motorovú pílu. Podľa Slemenskej sme boli zvyknutí na to, že medzi falzifikáty patria hlavne odevy, obuv, doplnky, okuliare. "To bolo najčastejšie falšované. Ale v súčasnosti sú to už aj rôzne holiace strojčeky, sú to napríklad motorové píly, kosačky, sú to predmety, ktoré naozaj v domácnosti používame každý deň a sú to predmety našej všednej potreby," dodala Slemenská.

Colník musí v prípade svojho podozrenia takýto tovar zaistiť. Len-čo je Finančnej správe - colnému úradu doručené oznámenie, že ide o falzifikát, nastupuje inštitút v troch rovinách. Dovozca zväčša podľa Slemenskej pristúpi k tomu, aby bol takýto tovar, ktorý porušuje práva duševného vlastníctva, zničený.