Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Viac ako 348.000 sadeníc stromov uskladnia lesníci do snehových jám

Ilustračné foto Foto: TASR

Na území TANAP-u je vybudovaných približne 30 snehových jám.

Vysoké Tatry 9. marca (TASR) – Napriek nedostatku snehu lesníci Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) naplnili aj tento rok snehové jamy. V nich na jar na čas uskladnia sadenice stromčekov pestovaných v lesných škôlkach. Tie sú určené na výsadbu v kalamitnom území národného parku.

"Aj keď nebolo dostatok snehu, tak lesníci nemali s naplnením snehových jám veľké problémy. Na ochrannom obvode Zverovka, Habovka, Štrbské Pleso, Podbanské či Tatranská Javorina naplnili snehové jamy prírodným snehom vždy, keď napadol sneh," uviedla pre TASR koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP-u Lenka Burdová. Doplnila, že ho zvážali z dolín tak, aby boli snehové jamy včas pripravené a mohli byť v nich uložené sadenice určené na tohtoročnú jarnú výsadbu. V snehových jamách vo Vyšných Hágoch, kde sneh takmer vôbec nebol, je sneh zo Štrbského Plesa. Do snehových jám v Tatranských Matliaroch naviezli sneh z Tatranskej Lomnice.

Na území TANAP-u je vybudovaných približne 30 snehových jám. Sú zväčša drevené, nemajú okná ani iné otvory, vstupuje sa do nich jedinými malými dvierkami. "To všetko preto, aby z nich chlad neunikal, teplo jarného slnka nepreniklo a aby sa v nich zľadovatený sneh udržal čo najdlhšie. Je rovnako dôležité, aby do snehovej jamy neprenikol doslova ani jediný slnečný lúč," informovala Burdová. Ak by lesníci neboli dôslední, sadenice by mohli začať predčasne pučať a ich šanca ujať sa po výsadbe by bola ohrozená.

Počas tohtoročnej jari lesníci v snehových jamách uskladnia približne 348.400 sadeníc stromčekov pestovaných v Stredisku genofondu drevín Rakúske lúky určených na výsadbu v kalamitnom území TANAP-u. Prevládajú najmä sadenice smrekov, smrekovcov, jedlí a borovíc a z listnatých stromov to sú buky, javory, jasene, jelše a bresty. "Sadenice stromov sa v snehových jamách uskladňujú začiatkom jari na krátky čas. Kým totiž na záhonoch v Rakúskych lúkach už nie je sneh a stromčeky začínajú vyháňať puky, na kalamitných plochách, v ktorých sa majú vysádzať, sa sneh ešte nachádza. Preto je nutné sadeniciam ich vegetačný pokoj predĺžiť, kým sa sneh neroztopí a pôda nerozmrzne," dodala pre TASR Burdová.