Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Viac ako 90 percent miest spravuje verejné osvetlenie aj samo

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Mestá a obce môžu správu a obnovu verejného osvetlenia financovať z vlastných ušetrených prostriedky, úverov alebo koncesií, kde verejné osvetlenie pre mestá a obce spravuje zmluvný partner.

Bratislava 30. augusta(TASR)- Tri štvrtiny miest a obcí na Slovensku spravuje verejné osvetlenie vo vlastnej réžií. Uviedol pre TASR hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák, s odkazom na prieskum ZMOS-u na vzorke 304 samospráv, ktorá zahŕňa 525.234 obyvateľov. Druhý najväčší podiel na spravovaní verejného osvetlenia má spolupráca samosprávy s externým partnerom.

„Prostredníctvom zmluvného partnera na základe verejného obstarávania spravuje verejné osvetlenie 15 percent samospráv. Ďalšie tri percentá to zabezpečujú obchodnou spoločnosťou s majetkovou účasťou mesta. Zvyšných 6,5 percenta zabezpečuje správu inou formou,“ konštatoval Kaliňák.

ZMOS z prieskumu a ani z výkazov nemá informácie o tom, koľko zdrojov smerovalo v minulých rokoch na financovanie verejného osvetlenia. „Mestá a obce mali v minulom roku možnosť uchádzať sa o financie na modernizáciu verejného osvetlenia v rámci výzvy Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky. Počet záujemcov o túto možnosť, aj finančný objem vyčlenený na tento účel dokazuje, že samosprávam táto možnosť dokáže pomôcť,“ konštatoval predseda ZMOS Michal Sýkora.

V rámci výzvy zameranej na verejné osvetlenie z Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast bolo celkovo zaregistrovaných 530 žiadostí o nenávratný finančný príspevok s celkovou výškou 121.223.000 eur. Alokácia výzvy je vo výške 85 miliónov eur. Maximálna možná výška pomoci bola stanovená na úroveň 95 percent oprávnených výdavkov. „K začiatku decembra bolo úspešných 423 žiadostí o nenávratný finančný príspevok s celkovým schváleným objemom 80.663.000 eur. Z dôvodu ukončenia programového obdobia na roky 2007 – 2013 je nevyhnuté, aby všetky oprávnené výdavky podporených projektov boli dodávateľom zo strany miest a obcí uhradené do konca tohto roka,“ zdôraznil Sýkora.

Mestá a obce môžu správu a obnovu verejného osvetlenia financovať aj z ďalších zdrojov. Tými môžu byť vlastné ušetrené prostriedky, rôzne typy úverov alebo koncesie, kde verejné osvetlenie pre mestá a obce spravuje zmluvný partner. Podľa podpredsedu ZMOS Jozefa Turčányho možnosť čerpania eurofondov sa postupne končí a tak sa do popredia dostanú iné formy financovania. „Je možné predpokladať, že v budúcnosti, aj vzhľadom na fakt, že fondy EÚ majú časovo ohraničený rámec, budú preferované okrem vlastných zdrojov aj iné formy na financovanie rekonštrukcie a výstavby verejného osvetlenia,“ dodal Turčány.