Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Vianoce v múzeu vo Svidníku priblížia príbehy detí z Ukrajiny

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Roman Hanc

Podujatie sa koná v rámci sprístupnenia slovenských múzeí občanom Ukrajiny.

Svidník 16. decembra (TASR) - Príbeh približujúci životy detí z rôznych častí Ukrajiny bude súčasťou podujatia Vianoce v múzeu. Uskutoční sa vo štvrtok (22. 12.) o 15.30 h v priestoroch Slovenského národného múzea - Múzea ukrajinskej kultúry (SNM - MUK) vo Svidníku. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka múzea Ľudmila Ražina.

"Atmosféru múzejného vianočného obdobia umocníme príbehom, v ktorom hlavné postavy budú deti z rôznych kútov Ukrajiny, ktoré sa spoznali na Slovensku, vo Svidníku. Dnešné deti sú veľmi inteligentné, rozhľadené a odvážne, ale zároveň citlivé. Vianoce nám ponúkajú priestor na to, aby sme boli pri nich aj srdcom, venovali im naplno svoj čas, zdieľali s nimi ich svet," uviedla Ražina.

Pracovníci múzea preto spoločne s koordinátormi organizácie Človek v ohrození pripravili pre deti program, "ktorý, veríme, v nich zanechá nezabudnuteľné spomienky na vianočné sviatky prežité na Slovensku," povedala Ražina.

Hostí z Ukrajiny podľa jej slov obdarujú a pohostia tradičnými jedlami severovýchodného Slovenska.

"Nebude chýbať mačanka, bobaľky, slyvčanka a iné jedlá. Upečieme spolu s deťmi vianočné oblátky, ozdobíme medovníčky. Stredobodom bude živý stromček a jeho spoločná výzdoba ručne vyrobenými vianočnými ozdobami. Nebude chýbať zábava a smiech, básnička pri vianočnom stromčeku, spev, hudba, tanec, vianočné príbehy a rozprávky. Hlavné tohtoročné múzejné vianočné posolstvo je predovšetkým mier, ale aj vzájomná láska, porozumenie, rešpekt, viera v silu a víťazstvo dobra a pravdy," dodala Ražina.

Podujatie sa koná v rámci sprístupnenia slovenských múzeí občanom Ukrajiny.