Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Výstava na Úrade ŽSK predstaví výrobky domovov sociálnych služieb

Ilustračné foto Foto: TASR - Erika Ďurčová

Dekorácie sú z rôznych materiálov ako papier, drevo či hlina a ich výrobou klienti strávia niekoľko týždňov.

Žilina 29. novembra (TASR) - Vianočná výstava domovov sociálnych služieb predstaví od piatka 1. decembra v priestoroch Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) stánky s ručne vytvorenými výrobkami 26 vystavovateľov v pôsobnosti ŽSK a poľského hosťa – Domu spoločnej pomoci bratov albertínov z Bulowic. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

"Na vianočnú výstavu sa vždy tešia naši zamestnanci aj návštevníci úradu. Je to už jedenásťročná tradícia, vďaka ktorej sa výrobky klientov domovov sociálnych služieb dostanú do predajných i nepredajných stánkov a prezentujú tak ich šikovnosť a nápaditosť. Dôležité je, že všetky financie, ktoré sa získajú predajom, idú späť do jednotlivých zariadení, takže nákupom pomáhame ďalšiemu rozvoju sociálnych služieb v našom kraji," uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Doplnil, že aj tento rok sa môžu záujemcovia tešiť na jedinečné dekorácie, praktické pomôcky, vianočné ozdoby či sladkosti. "Prichádza advent, čo je príležitosť priniesť Vianoce tiež do našich domovov a zároveň podporiť dobrú vec. Minulý rok sme na vianočnej výstave vyzbierali rekordných 2150 eur. Dúfam, že tento rok sumu opäť zvýšime, preto všetkých srdečne pozývam," uviedol Blanár.

Riaditeľka odboru sociálnych vecí Úradu ŽSK Marta Pauková priblížila, že dekorácie sú z rôznych materiálov ako papier, drevo či hlina a ich výrobou klienti strávia niekoľko týždňov. "Je to pre nich neopísateľný pocit, keď vidia, že niečo, čo sami vyrobili, sa páči iným a dokonca si to kúpia do svojich domovov. Cítia sa potom užitoční," dodala Pauková.

Upozornila, že na otvorení výstavy čaká návštevníkov špeciálny program. "Budeme piecť domáce vianočné oblátky, pripravený bude vianočný punč a, samozrejme, koledy a sviatočná atmosféra," uzavrela riaditeľka odboru sociálnych vecí Úradu ŽSK.

Vianočná výstava potrvá v predajnej forme do pondelka 18. decembra, vždy počas pracovných dní od 8. do 14. hodiny, výrobky však budú vystavené až do 29. decembra.