Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vianočné mestečko v Nitre zarábalo radnici tisíc eur denne

Na snímke Vianočné mestečko na Svätoplukovom námestí v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa Petríka prijali istú metodike, že vianočné mestečko nemusí byť za každú cenu pre mesto ziskovou aktivitou. Predajné stánky sú preto predmetom výpožičky a záber verejného priestoru je zdanený.

Nitra 27. decembra (TASR) – Vianočné mestečko v Nitre neprináša do mestskej pokladnice také príjmy, ako by mohlo. Podľa viacerých mestských poslancov je súčasný systém jeho prevádzkovania neefektívny.

„Prekvapilo ma, že predajné stánky neprenajímame, ale zapožičiavame. Myslím, že prenájom by bol výhodnejší. Naakumulovalo by sa z neho aspoň toľko peňazí, aby sme za ne mohli dať vyrobiť nové stánky, namiesto tých starých, ktoré sa už po rokoch používania takmer rozpadajú,“ skonštatoval poslanec Miloš Dovičovič.

Prevádzka vianočného mestečka na Svätoplukovom námestí sa skončila 23. decembra. Podľa slov vedúceho Odboru miestnych daní a poplatkov na Mestskom úrade v Nitre Vladimíra Petríka bol tohtoročný výnos z predajných stánkov 23.115 eur.

„To znamená, približne 1000 eur na deň. Bola prijatá istá metodika, že vianočné mestečko nemusí byť za každú cenu pre mesto ziskovou aktivitou. Predajné stánky sú preto predmetom výpožičky a záber verejného priestoru je zdanený. Takto to pre predajcov nie je také veľké finančné zaťaženie,“ vysvetlil Petrík.

Podľa poslankyne Renáty Kolenčíkovej takýto postup mesta nie je správny a na budúci rok by sa mal zmeniť tak, aby bol spravodlivejší a mestu prinášal väčšie zisky. „Záujem o stánky v mestečku je veľký a rovnako aj rivalita medzi predajcami. Mám od viacerých z nich informácie, že stánky nie sú prideľované celkom spravodlivo,“ povedala Kolenčíková. Ako doplnila, v mestách, kde sa predajné miesta prideľujú cez elektronickú aukciu, alebo cez dražbu, dosahujú príjmy z vianočných trhov niekoľkonásobne vyššiu sumu ako v Nitre.

Nitriansky primátor Jozef Dvonč pripomenul, že mesto pri prevádzkovaní vianočného mestečka iba rešpektuje vôľu poslancov, ktorí ešte minulý rok odhlasovali, že prevádzkovatelia stánkov sa budú vyberať pomocou elektronickej aukcie. Nakoniec však svoje rozhodnutie zmenili.

„Uznesenie bolo zrušené a rešpektovali sa argumenty, ktoré dal odbor komunálnych činností a samotní prevádzkovatelia stánkov,“ uviedol Dvonč. Podľa poslanca Jána Grešša by radnica i zastupiteľstvo malo pri svojom rozhodovaní prihliadať predovšetkým na záujmy mesta a nielen prevádzkovateľov stánkov.

„Nemôžeme predsa očakávať, že stánkari budú súhlasiť s elektronickou aukciou, hlavne tí, ktorí sú tam už niekoľko rokov po sebe,“ povedal Greššo. „Máme rok na to, aby sme pripravili iný a lepší spôsob, ako vianočné mestečko prevádzkovať lepšie,“ doplnila jeho slová Kolenčíková.