Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vianočný beh v Žiline absolvovali otužilci zo Slovenska aj zahraničia

Na snímke plávanie na 100 metrov počas podujatia 16. ročníka tradičného Vianočného behu na Vodnom diele v Žiline dňa 16. decembra 2017. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Okrem maratónu a polmaratónu sa účastníci mohli registrovať do niektorých ďalších doplňujúcich bežeckých kategórií, súčasťou podujatia bola aj súťaž v plávaní otužilcov.

Žilina 16. decembra (TASR) – Vianočný beh v Žiline sa stal už tradičnou súčasťou predsviatočných podujatí v meste, v sobotu ráno odštartoval jeho 16. ročník. Okrem maratónu a polmaratónu sa účastníci mohli registrovať do niektorých ďalších doplňujúcich bežeckých kategórií, súčasťou podujatia bola aj súťaž v plávaní otužilcov.

Jeden z organizátorov podujatia Matej Franek pre TASR vysvetlil, že keď beh pred rokmi začínal, bol problém nazbierať 100 účastníkov. „Teraz by sme mohli pokojne prekročiť hranicu aj 1000 bežcov. To nám však nedovoľuje kapacita Vodného diela Žilina,“ uviedol. Podľa neho je beh jedinečný práve tým, že štartuje v predvianočnom období, pretože väčšina takýchto podujatí sa koná v teplých mesiacoch.

Bežalo sa po hrádzi Vodného diela Žilina, maratónska trať je od roku 2013 certifikovaná. Časový limit pre maratón bol stanovený na päť hodín, pri polmaratóne sú to tri hodiny. Organizátori popoludní vyhlásili troch najlepších účastníkov vo všetkých súťažných kategóriách. „Beh prebieha s medzinárodnou účasťou, prihlásili sa nám pretekári nielen zo Slovenka, ale aj z Poľska, Srbska či Rakúska,“ ozrejmil Franek.

Už tradičnou súčasťou podujatia je plávanie otužilcov v areáli Vodného diela Žilina. „Sú aj takí, ktorí sa najskôr zúčastnili súťaže v bežeckej disciplíne a následne si šli zaplávať,“ doplnil Franek.

Podujatie je zadarmo, bez účastníckeho poplatku. „Akcia prebieha v príjemnom prostredí, hlavne si z toho ľudia odnesú dobrý pocit. Behať cez leto vie skoro každý, ale keď sú teploty blízke k nule, je to o inom. Ide najmä o atmosféru,“ povedal spoluorganizátor a dodal, že pre každého účastníka zabezpečili kapustnicu a pitný režim. Podujatie organizovalo mesto Žilina v spolupráci s ďalšími subjektmi.