Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: Fašiangový sprievod v Hornom Hričove obnovili pred 17 rokmi

Na snímke fašiangový sprievod v Hornom Hričove v sobotu 18. februára 2017. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Starosta Horného Hričova Dušan Ďuríček doplnil, že masky si požičiavajú zo skladu Matice slovenskej.

Horný Hričov 18. februára (TASR) – Takmer tri desiatky mladých ľudí sa dnes v Hornom Hričove v okrese Žilina zapojili do sprievodu fašiangových masiek.



Podľa starostu Horného Hričova Dušana Ďuríčka obnovili tradíciu fašiangového sprievodu pred 17 rokmi a odvtedy ju pravidelne udržiavajú. "Vo fašiangovom sprievode je to vyslovene na mladých. Je to ich dobrovoľná aktivita, nie sú finančne ani inak motivovaní. Skôr to berú ako zábavu pre seba, spestrenie voľného času, stretnutie sa," povedal Ďuríček.

Doplnil, že masky si požičiavajú zo skladu Matice slovenskej. "Sú to kroje nie tradičné pre nás. Horný Hričov nikdy nemal nejaké kroje, ale snažíme sa aspoň tým, že je to z Matice slovenskej, trošku pripomenúť, že aj na Slovensku sa niekedy nosili kroje," uviedol hornohričovský starosta.



"Je nádherné, keď ľudia dodržiavajú tradície a robia radosť po celej dedine. Lebo, čo je lepšie, ako keď príde zbor 25 ľudí a vytancuje polovicu domácnosti, ktorá je z toho šťastná a odmení nás. Potom sa všetci zabavíme večer na zábave. Lepšie ako sedieť doma v sobotu a upratovať. Určite," zhodnotila fašiangový sprievod 20-ročná Radka Valková z Horného Hričova.

Na záver príde fašiangový sprievod do miestneho osvetového strediska, kde sa o 15.00 h začne karneval pre deti. "Masky urobia defilé a potom sa rozídu. S tým, že o 20.00 h sa začína fašiangová zábava, na ktorú prichádzajú dospelí väčšinou v maskách. Minulý rok sme mali 28 hodnotených masiek a zúčastnilo sa okolo 70 ľudí," dodal Ďuríček.