Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

VIDEO: Žilina si uctila bývalých príslušníkov nútených prác v táboroch

Na snímke bývalý príslušník PTP Jaroslav Václavek počas príhovoru pietnej spomienky na príslušníkov Pomocných technických práporov - vojenských táborov nútených prác pri pamätníku PTP v Sade na Studničkách v Žiline 21. septembra 2016. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Na pietnej spomienke pri pamätníku v parku Na studničkách sa zúčastnili príslušníci PTP z rôznych vzdialených miest, a to aj napriek zlému zdravotnému stavu.

Žilina 21. septembra (TASR) – Pietnou spomienkou pri pamätníku Slovenského zväzu vojenských táborov nútených prác – pomocných technických práporov (SZ VTNP – PTP) si dnes v parku Na studničkách v Žiline uctili pamiatku takzvaných petepákov.

Podujatie zorganizovala Konfederácia politických väzňov Slovenska (KPVS). Podľa jej predsedu Petra Sandtnera zanikne SZ VTNP – PTP 31. decembra 2016. "Súhlasili sme, že budeme pokračovať v tejto tradícii. Viacerí členovia zväzu k nám aj vstúpili, takže chceme niesť ďalej tento odkaz. Pokiaľ bude stále mať kto prísť, budeme v tomto pokračovať. A príjemne ma prekvapilo, že prišli naozaj príslušníci PTP z rôznych vzdialených miest, aj napriek zlému zdravotnému stavu," povedal Sandtner.

Doplnil, že dôvodom zániku SZ VTNP – PTP je vysoký vek a zlý zdravotný stav funkcionárov. "Keďže SZ VTNP – PTP má príslušníkov len členov PTP a ich vdovy. Neberú rodinných príslušníkov, na rozdiel od KPVS, kde môžu byť členmi aj manželky a deti a kde sa ďalej nesie štafeta," podotkol predseda KPVS.



O zorganizovanie dnešného podujatia požiadal konfederáciu politických väzňov bývalý príslušník PTP a zároveň člen KPVS Jaroslav Václavek. "PTP boli pracovné tábory vojakov, ktorí mali slúžiť v prezenčnej službe a miesto toho ich zaradili do trestných táborov. Boli to synovia živnostníkov, tí, ktorí mali bohatších rodičov, ale hlavne to boli ideoví odporcovia. Bolo tam veľa kňazov, mladých rehoľníkov, seminaristov. Boli tam vojaci, ktorí bojovali v západnej armáde proti nacizmu a nakoniec sa dostali na tieto miesta," pripomenul Václavek.



"Keď som prišiel k pamätníku, pomyslel som si, že mám určitú satisfakciu. Všelijakí ľudia, s ktorými som sa v živote stretol, ktorí kolaborovali s režimom, sú už dávno preč. A ja som ešte tu," dodal bývalý príslušník PTP.

Podľa prvého zástupcu primátora Žiliny Patrika Gromu si mesto ctí históriu PTP a plne podporuje pietne udalosti na počesť bývalých petepákov. "Pretože chceme, aby sa tento pamätník stal mementom o utrpení bývalých príslušníkov PTP práporov pre všetkých žijúcich," uzavrel Groma.