Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja má pomôcť mladým farmárom

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Drozd

Členovia ViP BB schválili aj rozdelenie kraja na štyri regionálne výbory pre štyri vidiecke regióny a zaoberali sa aj plánom činnosti na tento rok.

Vígľaš-Pstruša 23. júna (TASR) - Podpore drobných farmárov, sociálneho farmárčenia a odbytu miestnych produktov sa venovali v týchto dňoch na svojom zasadnutí vo Vígľaši-Pstruši v okrese Detva členovia združenia Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja (ViP BB).

„Vyzerá to tak, akoby Slovensko išlo presne opačnou cestou ako celá Únia a aj ostatné krajiny V4. Kým v Európe je tendencia podpory malého a rodinného farmárenia, u nás je legislatíva nastavená tak, že pôdu vo veľkom skupujú veľkopodnikatelia a začínajúci a mladí farmári sa nevedia dostať k pôde,“ konštatoval predseda združenia Peter Rusnák.

Členovia ViP BB podporujú aj úsilie samospráv v južných okresoch kraja na urýchlenie výstavby rýchlostnej komunikácie R2, ktorá je pre rozvoj vidieckych a najmenej rozvinutých okresov základnou podmienkou pre oživenie ich ekonomického rozvoja.

Členovia združenia sa zároveň obracajú na Ministerstvo pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja SR s požiadavkou o zjednodušenie administrácie prístupu LEADER a o vytvorenie voľnejších pravidiel pre vlastné rozhodovanie miestnych akčných skupín (MAS). „Nie je možné ušiť rovnaké pravidlá pre tak rozmanité komunity, akými sú miestne akčné skupiny. Direktívnymi nariadeniami sa potláčajú samotné princípy prístupu LEADER/CLLD,“ uviedol k tejto téme predseda združenia.

Členovia ViP BB schválili aj rozdelenie kraja na štyri regionálne výbory pre štyri vidiecke regióny a zaoberali sa aj plánom činnosti na tento rok.