Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Silný vietor strhol viacero striech na východe Slovenska

Na viacerých miestach Prešovského kraja sa prehnala búrka, ktorú sprevádzal silný vietor. Na snímke strecha, ktoré strhol silný vietor v obci Čaklov v okrese Vranov nad Topľou 30. mája 2013. Foto: TASR/Tomáš Doboš

V Prešovskom kraji zasahujú hasiči. Búrka spôsobila škody aj v Košickom kraji.

Prešov 30. mája (TASR) - Pri popadaných stromoch, stĺpoch elektrického vedenia a strhnutých strechách zasahujú v týchto chvíľach hasiči na viacerých miestach Prešovského kraja. Prehnala sa tadiaľ búrka, ktorú sprevádzal silný vietor.

Popoludňajšia búrka spojená so silným vetrom dnes spôsobila značné škody v obci Kružlov, okres Bardejov, kde strhlo strechu z budovy základnej školy a strešnú krytinu na jednom z rodinných domov. Vzhľadom na situáciu v areáli školy vyhlásil starosta obce Jozef Kmec mimoriadnu situáciu.

Starosta konštatoval, že v obci stále zasahuje približne desať príslušníkov Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Bardejova a pomáhajú aj dobrovoľní obecní hasiči.

Búrka a vietor v Kružlove

Na snímke strecha, ktoré strhol silný vietor z domu v obci Čaklov v okrese Vranov nad Topľou 30. mája 2013.
Foto: TASR/Tomáš Doboš
„Okolo 14.00 hodiny sa prihnala silná búrka s intenzívnym dažďom. Na to mi oznámili, že vzdušný vír strhol strechu na jednej z budov základnej školy. Nejde len o krytinu, ale poškodilo a odrhlo aj časť dreveného krovu a celé to spadlo na školský dvor, našťastie tam vtedy nikto nebol,“ priblížil situáciu starosta.

Dodal, že školu a materskú školu, ktoré sa nachádzajú v tejto budove navštevuje vyše 150 detí. V čase búrky sa v objekte, podľa jemu dostupných informácií nachádzali škôlkari.

„Strecha bola nová, školu sme opravovali len prednedávnom. Aké škody búrka spôsobila nevieme zatiaľ odhadnúť, určite to však nebude málo. Najdôležitejšie je, že sa nikomu nič nestalo,“ doplnil starosta.



Zdôraznil, že hasiči momentálne odstraňujú následky búrky a zabezpečujú objekt, aby odstránili riziká prípadného ohrozenia zdravia. Bezprostredné zatekanie do budovy školy vraj zatiaľ nehrozí, nakoľko na streche je ešte časť starej krytiny, ktorú pri prestavbe nechali pod krovom. Keďže práce budú pokračovať aj v piatok (31. 5.), vyučovane v škole nebude.

Kmec dodal, že búrka strhla strechu aj na jednom z rodinných domov, kde momentálne pomáhajú hasiči s prikrytím objektu. Okrem toho majú na obecnom úrade nahlásených niekoľko spadnutých stromov a konárov.

Na snímke strhnutá strecha Základnej školy v obci Sedliská v okrese Vranov nad Topľou 30. mája 2013.
Foto: TASR/Tomáš Doboš
Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove Pavol Vravec pre TASR uviedol, že v súvislosti s búrkou, ktorá sa popoludní prehnala nad Prešovským krajom, evidovali k 17.00 hodine celkom 22 výjazdov k rôznym udalostiam v okresoch Bardejov, Humenné, Vranov nad Topľou, Prešov, Sabinov, Stropkov, Svidník a Humenné.

„Väčšinou išlo o popadané stromy a stĺpy elektrického vedenia. Okrem toho pomáhali pri strnutých strechách na štyroch domoch a základnej škole v okrese Bardejov. Dovedna zasahovalo 52 príslušníkov HaZZ z Prešovského kraja s 20 kusmi techniky,“ uviedol Vravec.

Dodal, že nahlásené majú jedno ľahké zranenie v okrese Bardejov, ktoré vraj ošetrili zdravotníci, zatiaľ však nevedel špecifikovať či priamo súviselo s búrkou.

Strechy padali aj v Čaklove a Sedliskách

K odtrhnutiu strešnej krytiny došlo podľa jeho slov aj v obci Čaklov v okrese Vranov nad Topľou. Podobný problém ako v Kružlove majú momentálne i v Sedliskách. Aj v tejto obci neodolala silnému vetru strecha Základnej školy a skončila odtrhnutá na školskom dvore.

Na odpratávaní spadnutých stromov a stĺpov elektrického vedenia sa podľa Vravecových slov podieľajú aktuálne hasiči v okrese Humenné. Miest, kde budú vyslaní bude pravdepodobne viac. Operačné stredisko totiž dostáva stále nové informácie o ďalších škodách, ktoré zapríčinil prudký vietor na území Prešovského kraja. Pri dnešnom vyčíňaní počasia podľa doteraz dostupných informácií k zraneniam osôb nedošlo.

Na snímke strhnutá strecha Základnej školy v obci Sedliská v okrese Vranov nad Topľou 30. mája 2013.
Foto: TASR/Tomáš Doboš


Búrka v Košickom kraji spôsobila škody, zasahovali hasiči


Búrkový systém narobil dnes popoludní medzi 13.00 a 14.00 h škody na východe Košického kraja. Hasiči v tejto súvislosti zasahovali najmä v košickom, michalovskom, sobraneckom a trebišovskom okrese. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Ladislav Fatura.

Hasiči pomáhali pri strhnutej streche rodinného domu vo Veľkých Kapušanoch, v obchodnom dome v Kráľovskom Chlmci zase museli odčerpávať vodu. Čerpať vodu museli aj v Košiciach či Trebišove.

Viacero výjazdov mali hasiči k spadnutým stromom. Odstraňovali ich v Košiciach na Jazmínovej ulici, v košickej mestskej časti Myslava, v Michalovciach, či na ceste medzi Lastomírom a Sliepkovcami v Michalovskom okrese. V obci Boľ v Trebišovskom okrese bola pre viaceré popadané stromy obojstranne neprejazdná cesta.