Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vietor spôsobil na strednom Slovensku výrazné výpadky elektriny

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Na vedenia popadali stromy a vo viacerých prípadoch pretrhali vodiče alebo poškodili izolátory.

Žilina/Banská Bystrica 30. októbra (TASR) – Silný vietor na strednom Slovensku začal v noci na utorok spôsobovať výrazné výpadky elektrickej energie. Na vedenia popadali stromy a vo viacerých prípadoch pretrhali vodiče alebo poškodili izolátory. Informoval o tom hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš, podľa ktorého sú ich pracovníci v teréne a pracujú na tom, aby mali všetci obyvatelia elektrinu čo najskôr.

„SSD momentálne rieši osem porúch na úrovni vysokého napätia a 45 porúch na vedeniach nízkeho napätia. Bez prúdu je 58 trafostaníc, čo má dosah na približne 5000 domácností,“ konkretizoval Gejdoš.

Najviac postihnutou oblasťou sú podľa jeho slov Kysuce, konkrétne Makov, Čičmany, Krásno nad Kysucou a Čadca. „Poruchy evidujeme aj na Liptove v Pavlovej Vsi, pri Banskej Bystrici v obci Poníky, ale aj v Žiari nad Hronom,“ dodal.

Ako sa bude situácia vyvíjať ďalej, záleží podľa neho najmä od počasia a prístupnosti miest, kde došlo k poruchám. „V oblastiach, kde je to možné, prepínajú dispečeri a údržbári odberateľov na alternatívne okruhy, aby mali elektrickú energiu aj počas odstraňovania porúch,“ zakončil.