Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Najslávnejšie vína z oblasti Bordeaux sa predstavia v Bratislave

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Odprezentujú sa najmä červené vína Bordeaux z 22 zámkov.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Najslávnejšie vína z oblasti Bordeaux bude v piatok 24. októbra hostiť Bratislava, a budú to vína zo zámkov v najuznávanejšej vinárskej oblasti na svete. Exkluzívna degustácia vín z Bordeaux má už síce desaťročnú tradíciu u našich českých susedov, na Slovensku sa však viac ako 20 vín zo slávnych zámkov zo všetkých hlavných apelácií v Bordeaux predstaví po prvý raz. Milovníci vína a profesionálni vinári budú môcť počas Grand Bordeaux 2014 Bratislava degustovať vína producentov z kategórie TOP 100.

Odprezentujú sa najmä červené vína Bordeaux z 22 zámkov, ktoré sú legendami tohto regiónu, ako napríklad Chateau Pichon Comtesse, Chateau Palmer, Chateau Leoville las Casses alebo Chateau La Conseillante. Počas degustácií sa rozleje cez 600 fliaš vín, informoval spoluorganizátor podujatia Zlatko Míčka zo spoločnosti Merlot d'Or.

Predstavenie ročníka 2011

Vína z Bordeaux prichádzajú na trh vždy s určitým oneskorením. V sudoch a fľašiach musia totiž dôkladne vyzrieť. Preto sa budú degustovať vína z ročníka 2011. „Cieľom je predstaviť kompletný ročník 2011 z Bordeaux pri vstupe na svetový trh. Je to jedinečná možnosť porovnať vína od jednotlivých prestížnych výrobcov z Bordeaux a vytvoriť si tak vlastný obraz o rozdieloch v kvalite a vidieť rôzne štýly jednotlivých vín,“ doplnil Míčka.

Ochutnávky Grand Bordeaux Bratislava sa osobne zúčastnia majitelia alebo pivniční majstri niektorých slávnych Chateau, ako napr. Château Lagrange, Château Giscours či Château Smith Haut Lafitte.

Vinárska oblasť Bordeaux sa rozprestiera na juhozápade Francúzska pri pobreží Atlantického oceánu. Tiahne sa popri ústí rieky Girondea, pokračuje širokým vejárom okolo samotného Bordeaux, ležiaceho uprostred celej oblasti. Je kolískou odrôd Cabernet Sauvignon a Merlot. Rozloha viníc je 113.000 ha, pestujú sa biele odrody Sauvignonblanc, Sémillon, Muscadelle a červené Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernetfranc. História pestovania vínnej révy v Bordeaux sa začala v 1. storočí nášho letopočtu v okolí mestečka St. Emilion. Oblasť dnešného Médocu však zostala až do 14. storočia neobývateľnou bažinou. Až po zavedení odvodňovacích kanálov sa začalo toto územie poľnohospodársky obrábať. Následne sa zistilo, že štrkopiesková pôda vytvára vynikajúce podmienky na pestovanie vínnej révy. TASR informovala PR manažérka Ivana Havranová.