Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Slovenskí archeológovia našli unikátny poklad medených mincí

Na snímke predstavenie pokladu na Europenzióne Salaš na Zemplínskej šírave 19. júna 2013. Foto: TASR/Roman Hanc

V areáli hradu nad obcou Vinné odpočíval poklad približne od polovice 19. storočia.

Vinné 19. júna (TASR) - Unikátny poklad medených mincí objavili náhodne pri výskumných prácach archeológovia na pôde stredovekého hradu nad obcou Vinné v okrese Michalovce. Pod vyše troma metrami sutín odpočíval približne od polovice 19. storočia.

"Ide konkrétne o 1909 jednograjciarových mincí a jednu štvorgrajciarovú, ktoré sa nachádzali v neporušenom hlinenom krčahu. Pochádzajú z rokov 1858 až 1860 a v prepočte na vtedajšiu dobu mohlo ísť o hodnotu štyroch platov sluhu či slúžky," informoval vedúci výskumných prác na hrade Peter Bednár z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Ako ďalej uviedol, krčah s mincami objavili archeológovia ešte v lete minulého roka, no doteraz o náleze verejnosť neinformovali. Obávali sa totiž, že by sa počas výskumu mohol stať hrad terčom nájazdov detektoristov či iných hľadačov pokladov.



Pôvod mincí je zahalený rúškom tajomstva

Na snímke archeologické artefakty z Vianianskeho hradu počas predstavenia pokladu na Europenzióne Salaš na Zemplínskej šírave 19. júna 2013.
Foto: TASR/Roman Hanc
Pôvod pokladu mincí je podobne ako v prípade ďalších, ktoré sa našli v minulosti na Slovensku, zahalený rúškom tajomstva. "Zaujímavé je, že bol zakopaný do zeme zhruba 150 rokov po opustení hradu. Niekto si to tam odložil s tým, že ide o bezpečné, isté miesto v neistých časoch. Už sa však preňho nevrátil," poznamenal Bednár.

Historici sa chcú podľa jeho slov v súvislosti so spomínaným nálezom zamerať na štúdium regionálnych dejín. "Pokúsia sa zistiť, či sa v 19. storočí nepohyboval v tomto regióne nejaký lapko, zbojník a podobne."

Viniansky hrad vydal okrem zmieneného pokladu vlani aj ďalšie zaujímavé artefakty, ktoré napovedajú viac o histórii tejto stredovekej stavby. Išlo napríklad o pestrofarebné renesančné kachlice, rôzne torzá dekoračných častí fasády, hroty šípov, kovové kľúče, či zvyšky keramiky. "Sú to nálezy s obrovským vypovedacím potenciálom o histórii hradu ešte spred 15. storočia. Zistilo sa totiž, že pod tonami sutín sú pozostatky staršieho hradu," podotkol Bednár.

Archeologický výskum a konzervácia hradieb bude pokračovať v areáli hradu aj v tomto roku s pomocou externých zdrojov. "Uspeli sme v druhom kole výberového konania Ministerstva kultúry SR v programe Obnovme si svoj dom. Túto sezónu sme nazvali palácovou, budeme sa teda venovať obnove, murovaniu paláca hradu. Plánujeme nadmurovať preklady, murivo, zvýšiť atiku tak, aby sme mohli v budúcom roku osadiť na tomto mieste plochú strechu," uviedol súčasný kastelán hradu Jaroslav Goras z občianskeho združenia Zemplínsko-užská hradná cesta. Do projektu zapoja, tak ako aj vlani, desiatky nezamestnaných.