Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Tradičné vínne trhy v Pezinku poznajú svojich šampiónov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Medzinárodná súťaž, výstava a degustácia hroznových vín v tomto roku ponúkla 559 vzoriek vín od 101 vystavovateľov.

Pezinok 9. apríla (TASR) – Malokarpatské vinohradnícke mesto Pezinok sa pripravuje na svoje tradičné Vínne trhy. Po degustačných prehliadkach vín počas uplynulého víkendu, na ktorých vybraní enológovia v porote posúdili najkvalitnejšie vzorky, sú známi víťazi, vrátane šampiónov v siedmich súťažných kategóriách.

V kategórii tichých suchých bielych vín titul šampióna získalo víno Aurelius, výber z hrozna ročník 2012, z Vinárstva Jozef Dufek v moravských Svatobořiciach. Medzi polosuchými a polosladkými bielymi dominoval Devín, bobuľový výber r. 2012, z vinárstva Vins Vinosady. V tichých sladkých vínach bez rozdielu farby je šampiónom ľadové Veltlínske zelené r. 2006 z produkcie Víno Ludvik Pezinok. V kategórii ružových najvyššie zabodovalo Rosé Cabernet Sauvignom r. 2012 zo spoločnosti Víno Mrva&Stanko. Na trón červených vín posadila porota Cabernet Sauvignom r. 2011 od producenta Mavín Pomfy Vinosady. Medzi šumivými vínami zvíťazil sekt Pinot Noir rosé r. 2011 od spoločnosti Elesko Bratislava.

Vínne trhy prispeli k vytvoreniu novodobej tradície

Verejná ochutnávka všetkých bodovaných vín bude na otvorení Pezinských vínnych trhov v mestskom Kultúrnom centre 26. a 27. apríla. Vínne trhy sa konajú každoročne, väčšinou v tretí piatok a sobotu v apríli. "Prispeli k vytvoreniu novodobej tradície Pezinka ako centra vínneho turizmu na Slovensku a stali sa miestom odborných i neformálnych stretnutí vinárov," zhodnotil Milan Pavelka, predseda Občianskeho združenia Malokarpatská vínna cesta.

Medzinárodná súťaž, výstava a degustácia hroznových vín v tomto roku ponúkla 559 vzoriek vín od 101 vystavovateľov. "Hodnotenie vín bolo anonymné za okrúhlym stolom, odborné komisie hodnotili vína na základe 100-bodového systému založeného na princípe udeľovania kladných bodov. Ku každému ročníku je vydaný katalóg, ktorý obsahuje zoznam všetkých zúčastnených a prehľad ocenených vín," dodala pre TASR dlhoročná protagonistka súťaže Oľga Bejdáková zo Združenia pezinských vinohradníkov a vinárov. Na blížiacich sa pezinských vínnych trhoch ani tento rok nebudú chýbať sprievodné podujatia, ako napríklad súťaž o najkrajšiu vínnu etiketu, adjustáž vína, či veľmi atraktívna súťaž o Kráľovnú vína malokarpatského regiónu.

Vínne trhy v Pezinku sa usporadúvajú od roku 1995 pôvodne ako regionálna ochutnávka vín. Postupne sa vyprofilovali na podujatie, z ktorého ocenenia sa považujú za vysoko prestížne.