Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Víťazi 5. ročníka súťaže Horná Nitra mojimi očami sú známi

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Do aktuálneho ročníka súťaže, ktorá sa z roka na rok teší väčšej obľube, sa prihlásilo 102 fotografov s celkovo 342 fotografiami.

Prievidza 29. februára (TASR) - Víťazi 5. ročníka fotografickej súťaže Horná Nitra mojimi očami sú známi. Slávnostné vyhodnotenie súťaže spojené s vernisážou najlepších fotografií sa konalo dnes v nákupnom centre Korzo Prievidza. Výstavu 55 najlepších fotografií si tu bude môcť verejnosť pozrieť až do konca marca.

Do aktuálneho ročníka súťaže, ktorá sa z roka na rok teší väčšej obľube, sa prihlásilo 102 fotografov s celkovo 342 fotografiami. Ako uviedol Vlastimil Uhlár, riaditeľ Domu Matice slovenskej v Prievidzi - organizátora súťaže, do užšieho výberu postúpilo 251 fotografií. Ostatné boli vyradené pre zníženú kvalitu, nesplnenie súťažných podmienok či nenaplnenie žiadnej zo súťažných tém.

Organizátorov podľa jeho slov veľmi teší narastajúci záujem o súťaž. Tento rok svoje diela prihlásili aj milovníci fotografovania žijúci mimo územia hornej Nitry - z Bratislavy, Banskej Bystrice, Nitry, Považskej Bystrice, Dunajskej Stredy, Šale či dokonca z ďalekého Chorvátska, kde žije už niekoľko generácií potomkov Slovákov, ktorí kedysi dávno odišli z tohto regiónu za prácou na Dolnú zem. "Aj to je znakom toho, že územie hornej Nitry je zaujímavou a atraktívnou lokalitou pre návštevníkov a turistov. Zaujímavosťou je aj vek prihlásených súťažiacich, ktorý sa pohybuje v rozmedzí 13-71 rokov," podotkol Uhlár.

Aj tento rok sa súťažilo v troch kategóriách, a to ľudové zvyky a tradície, historické pamiatky a ľudová architektúra, príroda. Rovnako ako po minulé roky bola aj tentoraz najobľúbenejšou kategória príroda, do ktorej bolo prihlásených 156 fotografií. V kategórii historické pamiatky a ľudová architektúra bolo prihlásených 137 fotografií a v kategórii ľudové zvyky a tradície 49 fotografií.

O víťazoch rozhodla odborná porota pozostávajúca z troch členov – profesionálnych fotografov: Milan Gross, Jozef Kapusta a Miroslav Kormoš. Tí zároveň pripravili výber fotografií určených na výstavu.

Člen odbornej poroty Jozef Kapusta priznal, že úloha porotcu nebola vôbec jednoduchá. "My ako porota sme sa snažili prepojiť našu profesionalitu s amatérskym vnímaním a prevedením fotografického diela do tejto súťaže. Vybrať z toľkého množstva prihlásených fotografií tie najlepšie je pomerne náročné," poznamenal s tým, že celkovo hodnotila porota práce vysoko kladne, pričom je v nich vidieť určitý autorský posun vpred.

V kategórii ľudové zvyky a tradície vyhrala Žofia Kopnická s fotografiou s názvom Kováč, v kategórii historické pamiatky a ľudová architektúra vyhrala Lenka Kaplánová s fotografiou s názvom Piate zastavenie a v kategórii príroda Dušan Sedláček s fotografiou V bezpečí. Svojho favorita si prostredníctvom hlasovania na internete vybrala aj verejnosť, najviac hlasov od nej získal Juraj Benada s fotografiou s názvom Fontána. Počas hlasovania, ktoré trvalo dva týždne, si pritom fotky prezrelo viac ako 62.000 ľudí.

Fotografická súťaž Horná Nitra mojimi očami je určená pre všetkých, ktorí radi fotia, pochádzajú z hornej Nitry alebo majú k tomuto regiónu blízky vzťah. Cieľom projektu je nielen poskytnúť amatérskym fotografom priestor na sebarealizáciu, ale zároveň motivovať širokú verejnosť k spoznávaniu kultúry, života, histórie a prírodných krás regiónu hornej Nitry. Podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Richard Takáč označil tento projekt za jedinečný v tom, že vo výraznej miere prospieva k propagácii zaujímavostí a krás Trenčianskeho kraja. Organizátormi sú Dom Matice slovenskej v Prievidzi a Miestny odbor Matice slovenskej Prievidza.