Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Kežmarku si pripomenú výročie transportu Židov

Archívna snímka. Foto: TASR/Adriana Antošková

Prvý transport so Židmi odišiel z Kežmarku 28. marca 1942.

Kežmarok 23. marca (TASR) – Prvým zo série podujatí, ktorým si v Kežmarku pripomenú 75. výročie odchodu prvého transportu židovských dievčat a žien do koncentračného táboru Auschwitz-Birkenau, je literárny večer s názvom Po stopách pamäti ukradnutého detstva a mladosti. Začne sa dnes o 17.00 h.

Podujatie bude venované spomienkam Židov, ktorí prežili obdobie druhej svetovej vojny. "Autorom scenára je historička Nora Baráthová. Program je doplnený aj o výstavu venovanú židovskej komunite," priblížila riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová s tým, že v múzeu sa nachádza stála expozícia, ale tá bola doplnená o doteraz nezverejnené materiály. Súčasťou literárneho večera bude aj komentované čítanie z kníh Edo a Čo so spomienkami našimi. Folklórny súbor Vagonár z Popradu predvedie obradový tanec.

V sobotu 25. marca uplynie 75 rokov od vypravenia prvého vlaku s 999 mladými ženami zo železničnej stanice v Poprade do nemeckého nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau na území okupovaného Poľska. Prvý transport so Židmi odišiel z Kežmarku 28. marca 1942. Z okolia historického mesta odviezli do koncentračných táborov viac ako tisícku Židov.

Program bude v piatok 24. marca v Kežmarku pokračovať. V priestoroch mestského kultúrneho strediska sa od 9.30 do 11.30 h uskutoční Deň židovskej kultúry, ktorý priblíži holokaust na Slovensku a v Kežmarku, ale aj dejiny židovskej náboženskej obce. "Za účasti predstaviteľov mesta a náboženských spoločenstiev poprosíme o zmierenie medzi nami. Zároveň budeme prosiť o odpustenie krívd našich predkov páchaných na Židoch," priblížila Cintulová. Kajúcna tryzna sa v kine Iskra uskutoční od 15.30 h.