Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Na riešenie situácie v Telgárte vláda vyčlení vyše štvrť milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

K požiaru v obci Telgárt došlo 20. júla v nočných hodinách v miestnej osade. Plamene zničili osem objektov, ďalšie ostali po požiari poškodené.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Riešenie situácie obyvateľov Telgártu, ktorí pri ničivom júlovom požiari prišli o strechu nad hlavou, bude nad rámec opatrení v rámci krízového režimu. Na zabezpečenie dočasného ubytovania na obdobie približne dvoch rokov štát poskytne samospráve vyše 250.000 eur. Predstavitelia vlády to uviedli po stredajšom rokovaní kabinetu.

"Štát a rezort vnútra urobili v rámci krízového režimu, čo mali, keďže však samospráva nemá prostriedky na trvalejšie riešenie, štát bude v tejto situácii postupovať nad rámec krízového riadenia," oznámil premiér Ľudovít Ódor, pričom potvrdil finančnú pomoc vlády na zabezpečenie dočasného bývania formou unimobuniek.

Štátny tajomník ministerstva vnútra Martin Královič spresnil, že v stredu ráno sa uskutočnilo rokovanie aj za prítomnosti splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Jána Hera i zástupcov samospráv. "Sme dohodnutí na presunutí potrebných financií vo výške 250.000 až 300.000 eur prostredníctvom rozpočtového opatrenia, tá suma sa ešte spresňuje," uviedol Královič.



K požiaru v obci Telgárt došlo 20. júla v nočných hodinách v miestnej osade. Plamene zničili osem objektov, ďalšie ostali po požiari poškodené. Pri udalosti zomrela jedna osoba, viac ako stovka ľudí prišla o strechu nad hlavou. Ľudia, ktorí prišli o domovy, boli dočasne ubytovaní vo veľkokapacitných stanoch. Situáciu v obci a chýbajúce strednodobé a dlhodobé riešenie koncom augusta kritizovali v otvorenom liste aj mimovládne organizácie.