Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Časť Kuffnerovskej umeleckej zbierky predstavuje múzeum v Galante

Na archívnej snímke cukrovar Sládkovičovo. Foto: ČTK - Koloman Cích

Meno rodiny Kuffnerovcov je späté s mestom Sládkovičovo pri Galante. Barón Karl Kuffner (1847 – 1924) zveľadil tunajší cukrovar, zmodernizoval a dobudoval hospodársky komplex.

Galanta 6. septembra (TASR) - Vlastivedné múzeum (VM) v Galante pripravilo vo svojich priestoroch výstavu o druhej najvýznamnejšej súkromnej umeleckej zbierke na Slovensku, ktorá mala pôvod v obrazárni a priestoroch kaštieľa v Sládkovičove. Prezentácia s názvom Kuffnerovská umelecká zbierka bude sprístupnená od 8. septembra a potrvá do 30. novembra, informovala o tom Judit Pukkai z VM.

Meno rodiny Kuffnerovcov je späté s mestom Sládkovičovo pri Galante. Barón Karl Kuffner (1847 – 1924) zveľadil tunajší cukrovar, zmodernizoval a dobudoval hospodársky komplex. "Okrem toho, že bol cieľavedomým hospodárom, bol aj významným zberateľom umenia. Množstvo umeleckých diel bolo v majetku jeho manželkinej rodiny Firmianovcov. Túto zbierku obohatil okrem baróna tiež jeho syn Raoul Kuffner. Zbierku umenia rodiny Kuffnerovcov v reprezentačných priestoroch hlavného krídla kaštieľa a obrazárni budovali dlhodobo. Obsahuje starožitný nábytok, vzácne orientálne koberce, tapisérie a umelecké artefakty," informovala Pukkai. Tesne pred nástupom fašizmu celá rodina emigrovala do USA a vyviezli aj väčšinu predmetov zbierky. Postupne bola rozpredaná a dodnes sa jednotlivé kusy nachádzajú v zbierkach múzeí a galérií po celom svete. Na základe odborných prameňov, archívnych dokumentov a aukčných katalógov sa podarilo čiastočne zostaviť zloženie a rozsah diel, ktoré zbierka obsahovala.

Vlastivedné múzeum v Galante pripravilo výstavu v spolupráci s občianskym združením Ponvagli a Slovenskou národnou galériou. "Výstava prepájajúca súčasnosť s históriou využije pri prezentácii historických faktov textové panely a exponáty z pôvodného zariadenia cukrovaru, kaštieľa aj samotnej zbierky," doplnila Pukkai.