Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Vlastníci pozemkov okolo elektrických vedení majú takéto povinnosti

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Orezy drevín s priemerom do piatich centimetrov sa môžu vykonávať celoročne, s väčším priemerom iba v období od 1. apríla do 30. septembra príslušného roka.


Bratislava 22. januára (TASR) – Vlastníci a užívatelia pozemkov v ochrannom pásme elektrických vedení by v súvislosti s kríkmi a stromami nemali zabúdať na svoje zákonné povinnosti. Podľa nich treba udržiavať kríky a stromy v tomto pásme, ako aj priamo pod vedeniami, do maximálnej výšky troch metrov a zároveň v šírke štyroch metrov po oboch stranách elektrického vedenia udržiavať bezlesie. Občanov na to upozorňujú webové stránky viacerých bratislavských mestských častí.

Ak stromy a kríky prerastajú výšku troch metrov, musí vlastník, nájomca alebo správca nehnuteľnosti zabezpečiť ich orezanie, resp. vyrezanie. "O nevyhnutné vypnutie vedenia z bezpečnostných dôvodov pre prípad výrubu a orezu porastov je nutné požiadať v lehote minimálne 25 dní pred plánovanou realizáciou prác na Západoslovenskej energetike, u príslušného špecialistu správy podľa obce," uvádza sa vo výzve.

Orezy drevín s priemerom do piatich centimetrov sa môžu vykonávať celoročne, s väčším priemerom iba v období od 1. apríla do 30. septembra príslušného roka. Pokiaľ ide o výruby drevín v ochrannom pásme, a to z dôvodu bezpečnej prevádzky elektrických sietí, tie sú možné len od 1. októbra do 31. marca príslušného roka. Ešte predtým je však treba informovať o tom príslušné orgány a následné využitie drevnej hmoty po oreze alebo jej likvidácia je v plnej kompetencii a zodpovednosti vlastníka nehnuteľnosti. "V období hniezdenia chránených druhov živočíchov sa výrub a orez drevín nevykonáva," upozorňuje zároveň výzva.