Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vlastníci znečistených pozemkov v Petržalke sa nájdu na webe

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Ak zanedbaný pozemok neodhalia inšpektori verejného poriadku, môžu tak urobiť obyvatelia Petržalky. Ich podnety samospráva prijíma prostredníctvom emailu na adrese staznosti@petrzalka.sk.

Bratislava 25. januára (TASR) – Sú na ňom odstavené vraky vozidiel, je plný odpadkov a tvoria sa tam čierne skládky – ak napríklad takto vyzerá niektorý z pozemkov v bratislavskej Petržalke, jeho majiteľ sa nájde na webe mestskej časti. Samospráva mená nezodpovedných vlastníkov spolu s fotografiami znečisteného pozemku zverejňuje už od roku 2012. Dnes tvrdí, že tento krok sa jej osvedčil.

"S niektorými vlastníkmi už nemusíme ísť do zdĺhavého správneho konania. Po upozornení telefonátom či mailom obratom zjednajú nápravu," vysvetľuje vedúca oddelenia životného prostredia miestneho úradu Zuzana Juhásová.

Počas roka sa podľa samosprávy na "tabuli hanby" ocitne v priemere 40 pozemkov prevažne súkromných vlastníkov. Žiaden z nich sa na to dosiaľ podľa hovorkyne Petržalky Michaely Platznerovej nesťažoval. Rovnako podotkla, že v prevažnej miere sa nezodpovední vlastníci opakujú. "Vďaka zoznamu Petržalčania tiež vedia, komu pozemky patria a ako to obec rieši s majiteľom," dodala hovorkyňa.

Samospráva tvrdí, že každý vlastník je povinný starať sa o svoj pozemok tak, aby nenarúšal prostredie a vzhľad mestskej časti. Poukazuje na všeobecne záväzné nariadenia o dodržiavaní čistoty a o zeleni. Keď teda nájde pozemok znečistený či nepokosený, posiela výzvu na nápravu. Vlastníkovi dá pritom termín, dokedy ju má vykonať.

"Ak vlastník nereaguje na výzvu, začína mestská časť správne konanie, v rámci ktorého má vlastník ešte stále možnosť dohodnúť nápravu. Ak sa tak nestane, až potom mestská časť na základe konania o uložení pokuty rozhodne o jej výške," vysvetľuje Platznerová. Aj vymožiteľnosť pokuty je však podľa jej slov v mnohých prípadoch otázna.

Od roku 2012 do konca roku 2015 bolo za porušenie vyššie uvedených VZN vydaných 34 rozhodnutí o pokute v celkovej výške 30.800 eur. "Boli to rozhodnutia nielen za porušenie čistoty a poriadku, starostlivosti o zeleň, ale aj čistoty a poriadku za kontajnerové stanovištia," priblížila hovorkyňa.

Ak zanedbaný pozemok neodhalia inšpektori verejného poriadku, môžu tak urobiť obyvatelia Petržalky. Ich podnety samospráva prijíma prostredníctvom emailu na adrese staznosti@petrzalka.sk.