Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

VLKOLÍNEC: Novinkou leta je Koberec národov a maketa Domu UNESCO

Vlkolinec ilustračné foto Foto: TASR/František Dejči

Návštevníci Vlkolínca môžu na drevenú maketu Domu UNESCO pripevňovať šindle s menom, krajinou a dátumom svojej návštevy osady.

Vlkolínec 8. júla (TASR) - Počas návštevy pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry Vlkolínec neďaleko Ružomberka, ktorá je od roku 1993 zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO, si najmenší návštevníci môžu vyrobiť rôzne predmety a odniesť si ich domov na pamiatku. Rodičia môžu svoje deti nechať počas letných prázdnin v Roľníckom dome pri tamojšom Informačnom centre.

Denne od 09.00 do 17.00 h tam deti v rámci tvorivých dielní vyrábajú rôzne predmety s pedagógmi Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Ľudovíta Fullu v Ružomberku. Dielne sú zamerané na tvorivú prácu s deťmi rôznou výtvarnou technikou.

Novinkou aktuálnej letnej sezóny je napríklad Koberec národov. "Ide o nekonečný tkaný koberec s vlastnoručne vyrobenými stužkami, na ktorých sú názvy krajín ľudí, ktorí do osady prišli. Návštevníci tvorivých dielní ich potom zatkajú do koberca," vysvetlil Martin Hromada, vedúci oddelenia regionálneho rozvoja ružomberského mestského úradu (MsÚ). Hotové dielo vystavia v átriu MsÚ v Ružomberku, ale aj v iných slovenských mestách.

Návštevníci Vlkolínca môžu tiež na drevenú maketu Domu UNESCO pripevňovať šindle s menom, krajinou a dátumom svojej návštevy osady. "Tieto novinky súvisia so slovenským predsedníctvom v Rade Európskej únie. Do Vlkolínca prichádzajú návštevníci z mnohých krajín a kultúr, takže koberec aj maketa domu so stužkami a šindľami od ľudí z rôznych štátov na jednom mieste majú aj symbolický význam," skonštatoval riaditeľ ZUŠ Ľudovíta Fullu Marcel Dúbravec.