Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V najväčšej bratislavskej mestskej časti sa chystajú na upratovanie

Na snímke v pozadí je sídlisko Petržalka. Foto: TASR/Oliver Paul

Miestna samospráva zároveň bezplatne pristaví veľkokapacitné kontajnery, a to podľa naplánovaného harmonogramu.

Bratislava 26. marca (TASR) – V najväčšej bratislavskej mestskej časti sa bude v apríli opäť vo veľkom čistiť a upratovať. Na dni od 3. do 7. apríla je naplánovaný Týždeň čistoty v Petržalke. Jeho cieľom je pomôcť obyvateľom pri dobrovoľnom upratovaní blízkeho okolia ich domu, miestna samospráva im poskytuje vrecia, rukavice a následne odvoz vyzbieraného odpadu.

"Zapájajú sa už nielen jednotlivci, ale celé skupiny. Objem odpadu nie je až taký podstatný, skôr nám ide o spoluprácu medzi obyvateľmi," povedala pre TASR hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová. Záujemcovia sa môžu už od pondelka 27. marca do konca mesiaca prihlasovať a vyzdvihnúť si pracovné pomôcky a dohodnúť termín odvozu odpadu. Spraviť tak môžu telefonicky alebo e-mailom na referáte čistoty a poriadku v rámci oddelenia životného prostredia petržalského miestneho úradu. Samotnému týždňu čistoty v Petržalke bude opäť predchádzať čistenie brehov Dunaja spolu s Klubom Dunajčík. Termín bol dohodnutý na sobotu 1. apríla.

Pokračovať v čistení sa však bude aj v druhej polovici nasledujúceho mesiaca, kedy je pri príležitosti Dňa Zeme naplánované aj tradičné čistenie Chorvátskeho ramena. Počas 21. ročníka tejto jarnej aktivity sa vyčistia jeho brehy na úseku od Mlynarovičovej až po Dolnozemskú cestu. Samospráva opäť pripraví pre dobrovoľníkov potrebné náradie, rukavice a vrecia. V platnosti zostávajú všetky stanovištia, teda pod Dolnozemskou cestou, Mlynarovičova, Jungmannova, Technopol a Medissimo-Antolská. Aj tento rok pridajú ruku k dielu potápači z klubu OCTOPUS, ktorí následne na druhý deň budú čistiť aj úsek jazera Veľký Draždiak.

Miestna samospráva zároveň bezplatne pristaví veľkokapacitné kontajnery, a to podľa naplánovaného harmonogramu, ktorý by mal byť zverejnený aj na webovej stránke mestskej časti. Kontajnery sú určené na nadrozmerný odpad, napr. veľké kusy nábytku, stoly, stoličky či matrace. Prvých desať kontajnerov by malo byť k dispozícii 19. apríla, posledné 14. júna.

Úrad však v tejto súvislosti žiada obyvateľov, aby boli ohľaduplní aj k ostatným a odpad pred uložením do kontajnera upravili na čo najmenšiu možnú veľkosť. "Stáva sa totiž, že kontajnery sú síce na prvý pohľad plné, ale keby obyvatelia rozmontovali alebo rozbili odpad na menšie kusy, zmestilo by sa ho tam aj dvakrát toľko," vysvetlila Zuzana Juhásová z oddelenia životného prostredia petržalského miestneho úradu. Ukladať odpad vedľa kontajnera je totiž zakázané. Zmluvná spoločnosť ho síce odvezie, ale mimo zmluvného harmonogramu, čím mestskej časti podľa hovorkyne vznikajú dvakrát vyššie náklady. Tá taktiež žiada motoristov, aby nevhodným parkovaním áut nebránili bežnej manipulácii s veľkorozmerným kontajnerom.

Obyvatelia majú zároveň možnosť likvidovať iný ako komunálny odpad aj v zbernom dvore Miestneho podniku verejnoprospešných služieb Petržalka na Čapajevovej ulici. Podmienkou bezplatného uloženia odpadu z domácností je ale v tomto prípade trvalý pobyt v mestskej časti, resp. preukázanie vzťahu k nehnuteľnostiam na území mestskej časti ako bytu, domu či garáže. "Obyvatelia tu môžu zdarma odovzdať drobný stavebný odpad, rozobratý objemný odpad, elektrické spotrebiče aj biologicky rozložiteľný odpad," dodala Platznerová.