Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vo Fakultnej nemocnici v Žiline je vo výpovednej lehote 185 sestier

Na snímke predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká (uprostred) a prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová (vľavo) počas mimoriadnej tlačovej besedy pred vchodom do Fakultnej Nemocnice s poliklinikou v Žiline v stredu 13. januára 2016. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová poukázala na skutočnosť, že po odchode jednej tretiny sestier bude ohrozená zdravotná starostlivosť.

Žilina 13. januára (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline zostalo k dnešnému dňu vo výpovednej lehote 185 sestier zo 600 sestier. Na brífingu pred vstupom do nemocnice o tom dnes informovala predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká.

Pripomenula, že sestry by mali odísť z nemocnice od 1. 2. 2016. "Chod oddelení to ohrozí, keď si sestričky začnú čerpať dovolenky a nadčasové hodiny. Myslím si, že to bude od budúceho týždňa, ak sa dohodnú s vedením na čerpaní dovoleniek a nadčasových hodín," povedala Kavecká.



Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová poukázala na skutočnosť, že po odchode jednej tretiny sestier bude ohrozená zdravotná starostlivosť. "Stále hovoríme, že nie sú podstatné počty sestier, ktoré dali výpovede. Podstatné je, či sú to sestry, ktoré pracujú na kľúčových oddeleniach. Bez anestéziologicko-resuscitačnej jednotky a bez týchto sestier žiadna nemocnica fungovať nemôže. Opakovane hovoríme, že v niektorých nemocniciach je problém aj 20 alebo 50 sestier," zdôraznila Lazorová.



Podľa riaditeľa FNsP Žilina Ivana Mačugu je nemocnica pripravená na krízový stav. "Ak by nastal krízový stav od pondelka, vieme ho riešiť. Výpoveď podalo 180 sestier, to je necelá jedna tretina našich sestier. Najväčší problém máme s oddelením anestézie. Tam by sme pacientov museli presunúť na JIS jednotlivých oddelení alebo ich v prípade nutnosti popresúvať do okolitých nemocníc. Rokovali sme s nimi a sú veľmi ochotné nám pomôcť. Či už nemocnice vyššieho územného celku, ale aj martinská a ružomberská nemocnica," uviedol Mačuga.

Podporu dnes prišiel sestrám vyjadriť aj predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) v Žiline Peter Blaško. "Máme veľmi bohaté skúsenosti s podceňovaním situácie spred piatich rokov. Ešte stále je čas a treba ho využiť na to, aby si kompetentní sadli k rokovaciemu stolu a aby sa situácia vyriešila. Boli ste tu pred trištvrte rokom, keď sa riešili jednotky intenzívnej starostlivosti. Bolo to 19 sestier, k dnešnému dňu evidujeme 185 výpovedí. K týmto sestrám sa pridali inštrumentárne sestry z viacerých oddelení, viaceré sestry z lôžok jednotlivých oddelení. Osobne si myslím, že to bude veľmi zložité až kritické," dodal Blaško.