Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

V nemocnici v Žiline stážujú českí stredoškoláci

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Spolupráca so SZŠ sa začala podľa námestníčky pre ošetrovateľskú starostlivosť FNsP Žilina Gabriely Tvrdej ešte v roku 2020.

Žilina 28. septembra (TASR) - Žiaci Strednej zdravotníckej školy (SZŠ) Hranice v Českej republike sú v rámci projektu Erasmus+ na dvojtýždňovej pracovnej stáži vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej vykonávajú ošetrovateľskú prax na oddelení dlhodobo chorých a v Dome ošetrovateľskej starostlivosti.

Spolupráca so SZŠ sa začala podľa námestníčky pre ošetrovateľskú starostlivosť FNsP Žilina Gabriely Tvrdej ešte v roku 2020. "Študenti z Hraníc sú mimoriadne šikovní, k praxi pristupujú zodpovedne, pacienti i personál si ich pochvaľujú. Ceníme si, že nám pomáhajú poskytovať kvalitnejšiu ošetrovateľskú starostlivosť," uviedla.

Momentálne je na pracovnej stáži desať žiakov z odboru ošetrovateľ. "Venujú sa pomocným prácam v rámci ošetrovateľstva, pacientom pomáhajú pri jedle, hygiene, starajú sa o ich pomôcky, vybavenie a venujú sa ďalším úlohám na oddeleniach. Zároveň sú komunikatívni, čo je skvelé pre starších pacientov, ktorí sú radi za každú spoločnosť," priblížila Tvrdá.

SZŠ v Hraniciach poskytuje možnosť praktického vzdelávania nielen v Česku, ale tiež v zahraničí. FNsP Žilina je jediným partnerom zo Slovenska. "Sme veľmi radi, že nám vedenie nemocnice vyšlo v ústrety a umožňuje žiakom absolvovať ošetrovateľskú prax na svojich oddeleniach. Pre študentov je to veľká skúsenosť, majú možnosť zoznámiť sa s inými pracoviskami, inou organizáciou práce a vždy sa vracajú obohatení o nové poznatky a zážitky," zdôraznila riaditeľka SZŠ Hranice Hana Čamborová.