Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Vo Štvrtku na Ostrove posvätia najväčší adventný veniec na Slovensku

Veniec má priemer 15 metrov a dvojmetrové sviečky.

Štvrtok na Ostrove 30. novembra (TASR) - Na námestí vo Štvrtku na Ostrove v Dunajskostredskom okrese posvätí v sobotu 1. decembra adventný veniec miestny farár Róbert Masicza. Veniec má priemer 15 metrov a dvojmetrové sviečky. TASR informoval starosta obce Péter Őry.

"Podľa našich vedomostí ide o najväčší adventný veniec na Slovensku. V tomto roku, keďže ide už o šiesty ročník, obnovili sme konštrukciu a ozdobu venca podľa najnovších trendov. Veľdielo pripravujú občania obce, ale spolupracujú aj ľudia z blízkeho okolia," uviedol Őry. Hlavným organizátorom akcie je miestne Občianske združenie Svätého Jakuba. Őry dodal, že rodiny z obce tradične prinášajú aj svoje malé vence, ktoré miestny farár taktiež posvätí.

Podľa starostu príprava rekordného venca trvá dva týždne a podieľa sa na nej 30 až 40 ľudí. "Zhotovením venca dokumentujeme pokojné spolunažívanie občanov, Slovákov i Maďarov pár kilometrov od hlavného mesta a zdôrazňujeme, že vianočné sviatky nie sú o nakupovaní darčekov, ale predovšetkým o spolupatričností národov, národností a ľudí rôzneho vierovyznania," zdôraznil Őry s tým, že zapálenie prvej adventnej sviečky odštartuje celý rad predvianočných programov a podujatí. "Samozrejme, prvú viečku zapálime túto nedeľu."

Veniec oddávna predstavuje víťazstvo a kráľovskú dôstojnosť. Adventný veniec vzdáva hold tomu, kto je očakávaný a zároveň prichádza ako víťaz, kráľ či osloboditeľ. Svetlo z horiacich sviec symbolizuje prichádzajúceho Krista.

Adventný veniec pred obecným úradom si môžu pozrieť záujemcovia do začiatku januára.