Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Vo väzenskej nemocnici v Trenčíne neumožnili voliť 23 väzňom

Ilustračné foto Foto: TASR - Henrich Mišovič

Oprávnenie voliť nemá sedem cudzincov, jeden nespôsobilý na právne úkony a 41 odsúdených, ktorí boli odsúdení za obzvlášť závažný zločin.

Trenčín 5. marca (TASR) - V Nemocnici pre obvinených a odsúdených a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Trenčíne sa na dnešných voľbách do Národnej rady SR zúčastnilo desať obvinených a odsúdených.

Podľa vedúceho organizačno-právneho útvaru zariadenia Michala Chrenku v Nemocnici pre obvinených a odsúdených a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Trenčíne je celkovo 23 obvinených a 250 odsúdených. Oprávnenie voliť nemá sedem cudzincov, jeden nespôsobilý na právne úkony a 41 odsúdených, ktorí boli odsúdení za obzvlášť závažný zločin. "Všetci obvinení a odsúdení boli včas poučení o práve voliť a informovali sme ich, že si môžu dať poslať voličský preukaz," zdôraznil Chrenka.

Záujem o účasť na voľbách prejavilo aj 23 obvinených a odsúdených, ktorí však nemali voličský preukaz. Tým vedenie nápravného zariadenia umožnilo predstúpiť pred volebnú komisiu, ktorá im ale v zmysle zákona voliť neumožnila. "U nás je špecifická situácia. Máme tu aj psychiatrických pacientov, ktorí niekedy neveria zamestnancom nemocnice a inú váhu má, keď im to povie volebná komisia," doplnil riaditeľ zariadenia Miloš Drgo.

Odsúdený Miroslav si v Trenčíne odpykáva trest, ktorý mu uložili v Rakúsku. Vo väzenskej nemocnici je asi rok, bol jedným z desiatich väzňov, ktorí využili právo voliť. "Ako občanovi Slovenskej republiky mi zákon umožňuje voliť. A takúto príležitosť si nemôžem nechať ujsť, voliť vo výkone trestu," doplnil Miroslav. Budúce voľby by už mal absolvovať na slobode, na ktorú by sa podľa vlastných slov mal dostať už o mesiac.

Aktuálne sa na Slovensku vo výkone väzby nachádza 1474 obvinených, z toho 75 žien, a vo výkone trestu odňatia slobody 8639 odsúdených, z toho 588 žien. Takmer 1700 slovenských väzňov však v dnešných parlamentných voľbách voliť nemôže. Prekážkou ich práva voliť je, že buď boli odsúdení za obzvlášť závažný zločin, alebo sú cudzinci, alebo osoby pozbavené spôsobilosti na právne úkony či sú neplnoletí.

Prečítajte si VŠETKO O PARLAMENTNÝCH VOĽBÁCH a sledujte s nami VOĽBY ONLINE