Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Vo Veľkom Horeši ukončili projekt zameraný na technické konope

Na snímke budova EXPO - prestavaná z budovy bývalej dvojtriednej základnej školy na kultúrne účely počas slávnostného ukončenia cezhraničného projektu Rozvoj výrobnej a predajnej infraštruktúry založenej na priemyselnom konope. Veľký Horeš, okres Trebišov 28. novembra 2023. Foto: TASR - Roman Hanc

Cieľom projektu bolo zlepšenie trvalo udržateľného využívania miestnych prírodných a ľudských zdrojov prostredníctvom rozvoja výroby a predaja výrobkov s vysokou pridanou hodnotou.

Veľký Horeš 28. novembra (TASR) - Slávnostným odovzdaním budovy EXPO a záverečnou konferenciou ukončujú v utorok Vo Veľkom Horeši v okrese Trebišov cezhraničný projekt zameraný na rozvoj výrobnej a predajnej infraštruktúry založenej na priemyselnom konope. TASR o tom informoval projektový manažér Gabriel Kiss.

Cieľom projektu bolo zlepšenie trvalo udržateľného využívania miestnych prírodných a ľudských zdrojov prostredníctvom rozvoja výroby a predaja výrobkov s vysokou pridanou hodnotou, vytvárania pracovných miest a šírenia vedomostí a know-how o hospodárení a spracovaní konope. Ako pripomenul, technické konope je konkurencieschopné a môže slúžiť ako surovina pre výrobky spracovateľského, potravinárskeho, stavebného a kozmetického priemyslu.

Partnermi projektu boli obec Karos a Veľký Horeš. Kým v maďarskej obci vznikla výrobná hala a experimentálna výskumná stanica na udržiavanie a rozmnožovanie odrôd vhodných na kultivačné účely, vo Veľkom Horeši zriadili priestor na demonštráciu výrobkov a organizovanie odborných podujatí.

"Budova EXPO vznikla rekonštrukciou 90 rokov starej, nevyužívanej budovy, bývalej základnej školy. V zrekonštruovanej budove sa budú prezentovať výsledky dosiahnuté maďarskými partnermi slovenským spoločnostiam a súkromným podnikateľom a budú sa organizovať propagačné a školiace podujatia s cieľom rozvoja pestovania a spracovania priemyselného konope," spresnil Kiss s tým, že úvodné podujatie s odbornými prednáškami sa tu uskutočnilo v pondelok (27. 11.). Do konca roka by mala byť v budove inštalovaná aj expozícia zameraná na jeho historickú prípravu.

Celkový rozpočet projektu financovaného prevažne z eurofondov predstavoval viac ako 1,26 milióna eur. Rozpočet obce Veľký Horeš dosiahol vyše 646.000 eur, pričom spolufinancovanie samosprávy predstavovalo približne desať percent z toho.