Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Vo Veľkom Šariši si pripomenú 700. výročie bitky o hrad Spiš

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Útočiace vojsko bude prekračovať úsek hradby, ktorý vlani opravili nezamestnaní.

Veľký Śariš 20. apríla (TASR) – Rekonštrukciou historickej udalosti zápasu o hrad Šariš si dobrovoľníci z Veľkého Šariša v nedeľu (22.4.) pripomenú 700. výročie tejto udalosti. Tento zápas o korunu uhorského kráľovstva neskôr vyvrcholil v rozhodujúcej bitke pri Rozhanovciach.

V nedeľu 22. apríla si dobrovoľníci z Veľkého Šariša a blízkeho okolia pripomenú 700. výročie zápasu o korunu uhorského kráľovstva, ktorý neskôr vyvrcholil v rozhodujúcom boji pri Košiciach, známom tiež pod názvom Bitka pri Rozhanovciach. Približne hodinový program sa začne na hrade o 14:00.

Martin Sárossy z organizačného výboru informoval, že do programu, ktorý sa začne na hrade o 14. 00 h a bude trvať približne hodinu, sa zapoja desiatky dobrovoľníkov v dobových kostýmoch. Spresnil, že vystúpenie bude mať tri dejstvá: dobývanie hradby, súboj na nádvorí a ústup útočníkov po tom, ako posol prinesie na hrad správu o blížiacom sa vojsku Matúša Čáka. Ten pred 700 rokmi zachránil svojimi posilami Omodejovcov, ktorí bránili hrad Šariš pred vojskami kráľa Karola Róberta.

"Nebude to filmovo-profesionálna rekonštrukcia stredovekého obliehania hradu. Sme dobrovoľníci a chceme prispieť k oživeniu hradu. Útočiace vojsko bude prekračovať úsek hradby, ktorý vlani opravili nezamestnaní. Odviedli tu poriadny kus práce a aj týmto podujatím sa im chceme poďakovať," povedal Sárossy.

Organizátormi podujatia sú občianske združenie Rákociho cesta a Kultúrno-informačné centrum Veľký Šariš. Vystúpenie je súčasťou projektu, ktorý podporila Karpatská nadácia. Sárossy pripomenul, že účinkujúcich na vystúpenie pripravovali členovia prešovských skupín historického šermu COHORS a SARUS.