Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Vo veži v Chanave sa ozýva zvon zo zrúteného kostola v Zacharovciach

Foto: TASR/Ján Siman

Kostol v Chanave je v zozname národných kultúrnych pamiatok. Do veže sa dostal zvon z kostola v Zacharovciach po tom, ako sa tam zrútila kostolná veža.

Chanava 14. apríla (TASR) - Zvon zo zrútenej veže zo Zacharoviec zvoní v kostole v dedine Chanava. Pôvodne Kalvínsky kostol stojí v dedine v okrese Rimavská Sobota od roku 1830. Vlani dokončili jeho opravy. Ako pre TASR povedala farárka reformovanej cirkvi Andrea Nagyová, pri oprave kostola prerobili aj vnútro veže tak, aby sa v nej mohli ozývať tri zvony.

Kostol v Chanave je v zozname národných kultúrnych pamiatok. Do veže sa dostal zvon z kostola v Zacharovciach po tom, ako sa tam zrútila kostolná veža. "Do veže nám pribudol zvon, ktorý nám darovali. Pád veže v Zacharovciach prežil akoby zázrakom. Vďaka sponzorom sme zvony dali vyčistiť a ich používanie dnes riadi digitálna technika. Zvony prešli očistou, ošetrili ich a aj pootočili. To preto, aby ich srdce neudieralo na to isté miesto, čo by časom mohlo zvon úplne zničiť. Zvon zo Zacharoviec sa nám podarilo osadiť tak, že sa otáča na ložiskových kĺboch. Naše pôvodné zvony by sme takto chceli upraviť neskôr," povedala Nagyová.



V minulosti pôsobili v kostole v Chanave viaceré významné osobnosti. "V rokoch 1852 až 1868 tu pôsobil významný dejateľ, farár a básnik Mihály Tompa. Je tu dokonca pochovaný aj s rodinou. Posledného miesto jeho odpočinku je hneď vedľa kostola. Jeho pamiatku si však v dedine pripomíname aj v pamätnej izbe, je hneď vedľa fary. Návštevníci v nej nájdu portrét básnika, ale aj jeho manželky. Aby sme si ho vedeli lepšie predstaviť, máme aj jeho bustu. Z archívov najmä v Maďarsku sa nám podarilo získať viacero kópií jeho písomností, ktoré tu dnes vystavujeme," dodala farárka reformovanej cirkvi v Chanave.