Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vo Vištuku chcú postaviť stredoškolský kampus pre nadaných študentov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Študenti sa budú na tomto mieste učiť aj bývať pod jednou strechou spolu s učiteľmi a inými zamestnancami školy ako jedna komunita.

Vištuk 12. septembra (TASR) – V obci Vištuk (okres Pezinok) plánuje spoločnosť LUGO vybudovať strednú školu internátneho typu, ktorá bude centrom vzdelávania nadaných mladých ľudí. Projekt LEAF Academy Campus chce funkčne dotvoriť južné územie obce vybudovaním stredoškolského kampusu a zároveň revitalizovať územie nazývané Grefty, ktoré má tvoriť spojnicu medzi kampusom a obcou Vištuk. Vyplýva to zo zverejneného zámeru, ktorý je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA.

Zámer sa zaoberá prvou fázou projektu LEAF Academy, v rámci ktorej bude vytvorené funkčné prostredie pre štúdium a pobyt 639 žiakov a personálu. Základ majú tvoriť vzdelávacie objekty škôl, ktoré budú doplnené ubytovacími zariadeniami pre študentov a učiteľov. Tí budú v areáli bývať. K dispozícii majú byť aj športoviská.

"V rámci prvej etapy výstavby bude vytvorené funkčné prostredie pre štúdium a pobyt 400 žiakov, súvisiaceho personálu a technické zázemie kampusu," píše sa v zámere. Navrhovaná stavba je ohraničená komunikáciou Šenkvická, poľnou cestou, Vištuckým potokom, ornou a lesnou pôdou. V blízkosti sa nachádza farma či strelnica.

Vlastnícky ide o územie pozostávajúce z viacerých parciel v majetku navrhovateľa, Bratislavského samosprávneho kraja a obce Vištuk. Investor chce spustiť výstavbu v máji budúceho roka. Jej ukončenie odhaduje v auguste 2020. Celkové náklady na výstavbu nie sú zatiaľ známe.

Študenti sa budú na tomto mieste učiť aj bývať pod jednou strechou spolu s učiteľmi a inými zamestnancami školy ako jedna komunita. "Počas štúdia študenti spolupracujú s firmami a neziskovými organizáciami a vytvárajú si reálne podnikateľské alebo neziskové projekty, na ktorých spolupracujú so skutočnými odborníkmi z praxe," píše sa v zámere. Projekty budú priamo prepojené aj so záujmami obce Vištuk. Investor tvrdí, že ide o jedinú školu takéhoto typu na Slovensku. Projekt má byť v rámci celého stredoeurópskeho priestoru jedinečný tým, že jeho dlhodobým cieľom je z nadaných mladých ľudí bez ohľadu na ich socioekonomické pomery vychovávať dospelých ľudí, po ľudskej aj profesijnej stránke.

"Projekt vďaka rozsiahlemu štipendijnému programu umožňuje talentovaným mladým ľuďom získať kvalitné vzdelanie bez ohľadu na finančné pomery ich rodín. Realizácia projektu prinesie benefity nielen na komunálnej, ale i na celospoločenskej úrovni, najmä v oblasti socioekonomickej, environmentálnej, v oblasti kultúry a športu," uvádza sa v zámere.