Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Vo vodnej nádrži Palcmanská Maša je vody dostatok, naplnená je na 88 %

Na archívnej snímke z 24. júla 2018 Palcmanská Maša, ktorá je najväčšou vodnou nádržou na území Slovenského raja, vytvorená na hornom toku rieky Hnilec. V pozadí obec Dedinky. Foto: TASR/Erika Ďurčová

SVP aktuálne neeviduje znepokojujúcu situáciu so zníženou hladinou na žiadnej z vodných nádrží vo svojej správe.

Dedinky 13. júla (TASR) – Vo vodnej nádrži Palcmanská Maša je aj napriek obdobiu sucha dostatok vody. Nádrž je aktuálne naplnená na 88 percent jej celkového objemu. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

"Vodná stavba Palcmanská Maša je k dnešnému dňu naplnená na úrovni 784,65 metra nad morom (m. n. m.). V zmysle platného manipulačného poriadku je minimálna hladina na úrovni 769,60 m. n. m. a maximálna prevádzková hladina na úrovni 786,10 m. n. m.," priblížil Bocák.
Na archívnej snímke z 24. júla 2018 priehradný múr na Palcmanskej Maši, ktorá je najväčšou vodnou nádržou na území Slovenského raja, vytvorená na hornom toku rieky Hnilec.
Foto: TASR/Erika Ďurčová

SVP aktuálne neeviduje znepokojujúcu situáciu so zníženou hladinou na žiadnej z vodných nádrží vo svojej správe. Štátny podnik dodáva, že vodné stavby slúžia prioritne na protipovodňovú ochranu a akumulovanie vody v čase prebytku a dotovaní vodných tokov pod nimi v čase nedostatku.

Vodná nádrž Palcmanská Maša bola vybudovaná na hornom toku rieky Hnilec v polovici 20. storočia. Je súčasťou vodného diela Dobšiná, ktoré bolo prvou prečerpávajúcou elektrárňou na Slovensku. Slúži i na rybolov a rekreáciu.