Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Vo Vranove nad Topľou odvolali náčelníka mestskej polície

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Dôvodom predloženia návrhu boli napäté vzťahy medzi náčelníkom a príslušníkmi MsP, ktoré pretrvávajú podľa primátora mesta Jána Ragana približne dva mesiace.

Vranov nad Topľou 29. septembra (TASR) – Vranovskí poslanci odvolali na svojom dnešnom zasadnutí náčelníka mestskej polície (MsP) Jozefa Uhlíka z funkcie s účinnosťou od 1. októbra. Dôvodom predloženia návrhu boli napäté vzťahy medzi ním a príslušníkmi MsP, ktoré pretrvávajú podľa primátora mesta Jána Ragana približne dva mesiace. "V uplynulých dňoch som vydal príkaz, aby odovzdali zbrane príslušníci aj náčelník, pretože tak sú zlé vzťahy, taká je napätá situácia, že sa obávam, aby nedošlo k nejakej mimoriadnej situácii," dodal.

Na rokovaní mestského zastupiteľstva sa prvýkrát v histórii zúčastnili aj mestskí policajti. "Nevieme si predstaviť ďalšiu spoluprácu s ním (náčelníkom, pozn. TASR)," uviedol dnes príslušník MsP Peter Lengvarský. Podľa jeho ďalších slov je to pre jeho praktiky, vystupovanie, vyjadrovanie sa, ale aj správanie sa k mestským policajtom. Jedným z dôvodov je aj zneužívanie právomoci verejného činiteľa. "Podal na nás tiež trestné oznámenie za ohováranie," dodal.

Uhlík tvrdí, že sa ničoho nedopustil. Podľa jeho slov nebol predložený ani jeden priamy, ani nepriamy dôkaz. Policajti totiž tvrdia, že chodil do práce pod vplyvom alkoholu, čo popiera. "Neexistuje o tom na polícii žiadny dôkaz," vysvetlil náčelník, ktorý v úrade pôsobí päť rokov. Podľa jeho slov sa táto situácia začala po tom, čo podal návrh na prepustenie policajta Lengvarského pre hrubé porušovanie pracovnej disciplíny. Náčelník dnes na rokovaní zastupiteľstva avizoval trestné oznámenie aj na primátora. Ten nevylúčil, že urobí rovnako.

Z pohľadu primátora je situácia v MsP neúnosná. "Ja osobne nevidím iné riešenie, iba odvolanie náčelníka MsP," povedal na zasadnutí zastupiteľstva. Poslanec Michal Mudrák dal procedurálny návrh, aby tento bod bol na zasadnutí zastupiteľstva prerokovaný bez rozpravy, čo poslanci schválili.

Primátor ešte začiatkom júla ustanovil Radu mestskej polície, ktorú mal tvoriť náčelník MsP, jeho zástupca a dvaja mestskí policajti. Obe strany ale tvrdia, že táto rada vôbec nefungovala.