Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Vo Východnej skúšajú ekologické pestovanie liečivých rastlín

Echinacea. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na poliach začali rásť ľubovník, oregáno a echinacea.

Východná 14. augusta (TASR) – Na základoch poľnohospodárskeho družstva rozvíjajúca sa biofarma v hornoliptovskej obci Východná sa pustila do ekologického pestovania liečivých rastlín. Na časti polí pod Kriváňom, ktoré výdatne oživujú kompostom z vlastnej produkcie, začali vyrastať ľubovník, oregáno a echinacea.

Hľadáme alternatívne možnosti výroby s väčšou pridanou hodnotou. Pestovanie liečivých rastlín je v našich zemepisných šírkach niečím úplne novým. Vytvorili sme tím ľudí, ktorý sa týmto projektom zaoberajú pod dohľadom skúseného zahraničného konzultanta,“ vysvetlil člen predstavenstva Poľnohospodárskeho družstva Východná Ľubomír Kružliak.

Produkciu liečivých rastlín by mali odoberať špičkové západoeurópske farmaceutické a kozmetické firmy. „Snažíme sa vybrať vhodné rastliny do týchto horských podmienok. Veľkou výhodou je, že väčšina z nich si nevyžaduje vysoko úrodnú pôdu. Zárukou vybudovania dobrej základne pre pestovanie liečivých rastlín na tejto biofarme je projekt výroby kompostu. V ňom je veľký potenciál na zlepšenie úrodnosti tunajšej pôdy,“ vysvetlil konzultant Urs Hildebrandt zo Švajčiarska.

Špičkový farmaceutický a kozmetický priemysel si žiada najkvalitnejší prírodný materiál, ktorý na rozdiel od syntetických náhrad obsahuje vzácne zložky, éterické oleje či silice. Za ošetrovaním rastlín bez chemických postrekov a ich odborným zberom sa ukrýva náročná manuálna práca a investície do strojového parku a sušiarne,“ dodala vedúca projektu pestovania liečivých rastlín Margaréta Bujnová.