Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Na hory zavítala tvrdá zima, v Tatrách trvá lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto. Foto: Ľuboš Pitoňák

Studený front priniesol ochladenie o 12 až 15 stupňov Celzia. Za poslednú dobu sneženia pripadlo v oblasti Tatier 10 až 25 centimetrov, vo vysokých polohách 20 až 40 centimetrov nového suchého snehu.

Liptovský Hrádok 29. novembra (TASR) - Vo Vysokých Tatrách je dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice a v Západných Tatrách malé, teda prvý stupeň. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

"Na hory zavítala tvrdá zima, studený front priniesol ochladenie o 12 až 15 stupňov Celzia. Teplota vzduchu sa dnes ráno pohybovala v rozmedzí od mínus 18 do mínus šesť stupňov Celzia. Nízke teploty boli sprevádzané veľmi silným vetrom, čo spôsobovalo, že pocitová teplota bola výrazne nižšia," uviedol Buliak. Na horách fúkal prudký severozápadný alebo severný vietor s rýchlosťou desať až 18 metrov za sekundu, v nárazoch na hrebeňoch miestami so silou víchrice.

Za poslednú periódu sneženia pripadlo v oblasti Tatier desať až 25 centimetrov, vo vysokých polohách 20 až 40 centimetrov nového suchého snehu. Do Nízkych Tatier a do Fatier silné sneženie prišlo v pondelok v popoludňajších hodinách, pripadlo tu od päť do 15 centimetrov. Nový sneh je vplyvom silného vetra uložený veľmi nerovnomerne, vytvorené sú preveje, snehové vankúše a nebezpečné snehové dosky. V Tatrách v polohách nad 2000 metrov sa pod novým snehom nachádza starší veľmi tvrdý sneh, ktorý je nedostatočne zviazaný s novým naviatym snehom.