Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Turisti pozor na mierne lavínové nebezpečenstvo v Tatrách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dnes ráno bolo na horách polooblačno až zamračené, miestami hmlisto, fúkal prudký severozápadný vietor s rýchlosťou do 72 kilometrov za hodinu.

Liptovský Hrádok 16. apríla (TASR) - Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier približne od výšky 1500 metrov nad morom trvá počas celého dňa mierne lavínové nebezpečenstvo, zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

Uvoľnenie lavín je podľa neho možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení, na strmých svahoch a žľaboch prevažne záveterných orientácií. V Nízkych Tatrách trvá malé lavínové nebezpečenstvo – prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

„Lavínové nebezpečenstvo je lokálne, niekde je snehová pokrývka vyfúkaná do tvrdého nosného podkladu, na iných miestach môže byť vplyvom vetra nový sneh premiestnený do terénnych pascí, žľabov a múld. Vo Veľkej a Malej Fatre vzhľadom na nesúvislú snehovú pokrývku nehrozí lavínové nebezpečenstvo. Pri predpokladanom snežení a silnom vetre sa môže lavínové nebezpečenstvo lokálne zvyšovať,“ doplnil Sedlák s tým, že pri predpokladanom snežení a silnom vetre bude mať lavínové nebezpečenstvo mierne stúpajúcu tendenciu.

Dnes ráno bolo na horách polooblačno až zamračené, miestami hmlisto, fúkal prudký severozápadný vietor s rýchlosťou do 72 kilometrov za hodinu. Za poslednú periódu sneženia pripadlo od nadmorskej výšky 1000 metrov až do 10 centimetrov snehu. „Nový sneh je vplyvom silného vetra rozmiestnený nerovnomerne, niekde je snehová pokrývka vyfúkaná do starého zmrznutého podkladu sivej farby, niekde vietor vytvoril tvrdé dosky a vankúše. Nebezpečné sú najmä záveterné orientácie svahov, kde sa v odtrhových zónach môže nachádzať hrubá vrstva vetrom ubitého snehu," uviedol Sedlák.