Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Vo Vysokých a Západných Tatrách je mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V pondelok ráno prevládalo na horách oblačné, lokálne hmlisté počasie so slabým snežením. Teplota sa pohybovala v rozpätí od mínus 12 stupňov Celzia do mínus 5 stupňov Celzia v stredných polohách.

Liptovský Hrádok 31. decembra (TASR) – Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Malej Fatre, Veľkej Fatre a stredných polohách Nízkych Tatier platí malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň.

Podľa Antona Sedláka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku je lavínové nebezpečenstvo vo Vysokých a Západných Tatrách veľmi lokálne. "Viaže sa najmä na záveterné svahy, žľaby a terénne pasce, svahy pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií. V týchto miestach je nový sneh sfúkaný do dosiek a vankúšov. Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na veľmi strmých svahoch. Pod takýmto zaťažením sa rozumie pád alebo skok lyžiara či peší výstup skupiny turistov na svahu," upozornil Sedlák.

"V Malej Fatre, Veľkej Fatre a stredných polohách Nízkych Tatier je možné uvoľniť lavínu na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení, akým je pád alebo skok lyžiara či peší výstup skupiny na svahu," dodal.

V pondelok ráno prevládalo na horách oblačné, lokálne hmlisté počasie so slabým snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 12 stupňov Celzia na vrcholoch do mínus piatich stupňov Celzia v stredných polohách. Fúkal vietor s rýchlosťou v nárazoch do 21 metrov za sekundu (75 kilometrov za hodinu). "Posledné dve sneženia vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách (15 centimetrov) sprevádzané veľmi silným vetrom prevažne severozápadných smerov vytvorili v žľaboch južných, juhovýchodných a východných orientácií snehové vankúše a dosky s hrúbkou 0,5 až jeden meter," doplnil Sedlák.

"Na vetrom exponovaných miestach je sneh v podobe tvrdého podkladu. V stredných polohách sa vytvorila silná kôra, ktorá stabilizuje snehovú pokrývku. Celková výška snehu dosahuje v stredných polohách (do 1500 metrov) do 80 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier 100 - 170 centimetrov. Počas dňa očakávame silný vietor a sneženie," uzavrel Sedlák.