Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Vo vysokých polohách Tatier trvá malé lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Bendík

Dnes ráno prevládalo na horách zamračené, hmlisté počasie.

Liptovský Hrádok 8. mája (TASR)- Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách pretrváva nad 1600 metrov nad morom malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach sú už len pozostatky snehu, preto tu lavínové nebezpečenstvo nehrozí, informoval dnes TASR Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Vplyvom aktuálneho ochladenia je v Tatrách snehová pokrývka na väčšine svahov dobre stabilizovaná. "Mierne zhoršenie môže nastať na slnkom osvietených strmých svahoch, kde snehová pokrývka zmäkne," upozornil Kyzek.

Dnes ráno prevládalo na horách zamračené, hmlisté počasie. Ochladilo sa, teplota vzduchu nad hranicou 1900 metrov nad morom klesla pod bod mrazu, až na mínus dva stupne Celzia, inde bolo od nula do päť stupňov Celzia.

Snehová pokrývka vo vysokých polohách premrzla a stvrdla, v stredných polohách je sneh vlhký až mokrý. Súvislejšia snehová pokrývka sa nachádza v polohách nad 1600 metrov nad morom a najmä v záveroch dolín. Vo Fatrách je sneh už iba v niektorých žľaboch a terénnych depresiách.