Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Regióny

Vo Zvolene obnovili prevádzku mliečnych automatov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Automaty na čerstvé kravské mlieko začali zriaďovať poľnohospodárske družstvá a farmy na Slovensku v roku 2010. V čase ich rozmachu, v lete 2010, ich fungovalo asi 150.

Zvolen 5. júla (TASR) - Vo Zvolene začali opäť po troch mesiacoch fungovať mliečne automaty.

Obhospodaruje ich súkromná farma SHR - Stanislav Selecký, ktorá ich v meste prevádzkovala od leta 2010 až do konca marca 2012.

"Jeden automat je umiestnený v meste na Námestí SNP 14 a druhý na sídlisku Zvolen - Západ, Ulica Novozámocká," povedal TASR majiteľ farmy i automatov Stanislav Selecký.

Mlieko, na rozdiel od predchádzajúceho obdobia, keď surovinu dodávalo PD Očová, pochádza zo Seleckého farmy v Dobrej Nive.

Každý z mliečnych automatov má obsah 200 litrov. Cena za liter sa nezmenila a je 60 centov. "Mlieko je po nadojení zachladené na štyri stupne a je umiestnené v antikorových sudoch. Táto teplota sa dodržiava aj v automate," pripomenul majiteľ.

Mlieko sa plní každý deň a automaty sú sprístupnené nonstop. "Uvažujeme aj o otvorení tretieho automatu, momentálne ešte hľadáme vhodnú lokalitu," poznamenal farmár.

Mlieko, ktoré putuje do zvolenských automatov, je pravidelne kontrolované Štátnou veterinárnou a potravinovou správou vo Zvolene.

Obyvatelia mesta si mlieko z automatov spočiatku veľmi obľúbili. Ešte vlani na jar sa ho mesačne predalo asi 10.000 litrov. Tento rok v marci však už dodávka z očovského družstva predstavovala len asi 800 litrov mesačne.

Dôvodov poklesu záujmu o nespracované mlieko bolo viacero. Podľa predsedu PD Očová Jána Maľa, ľudia sú stále pohodlnejší a nakúpia si radšej cenovo porovnateľné trvanlivé mlieko vo väčších množstvách z hypermarketov. Automaty si však vytvorili svoju stálu klientelu a ľudia zatvorenie automatov kritizovali.

Automaty na čerstvé kravské mlieko začali zriaďovať poľnohospodárske družstvá a farmy na Slovensku v roku 2010. Impulzom bolo najmä prudké zníženie cien mlieka, spôsobené aj hospodárskou krízou. V čase ich rozmachu, v lete 2010, ich fungovalo asi 150.