Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Vo Zvolene pribudnú ďalšie spomienkové dlaždice pre osobnosti mesta

Na archívnej snímke budova Divadla Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene. Foto: TASR - Ján Krošlák

Cieľom projektu je prezentácia osobností mesta Zvolen, ktorých život, vynikajúci profesionálny výkon a cieľavedomá činnosť významne prispeli alebo prispievajú k obohateniu života spoločnosti.

Zvolen 29. júna (TASR) - Na chodník pred Divadlo Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene pribudnú ďalšie spomienkové dlaždice pre uznávané osobnosti mesta. Rozhodli o tom zvolenskí mestskí poslanci na svojom júnovom rokovaní.

Zastupiteľstvo sa zhodlo na tom, že dlaždice na námestí budú mať od tohto roka herečka Zlatica Gillová, filmový a televízny architekt Roman Rjachovský a herec Štefan Šafárik. Mesto predpokladá, že ich osadí v septembri.

Zvolenská herečka Zlatica Gillová po ukončení štúdia v roku 1955 nastúpila do DJGT a vo zvolenskom divadle hrala celý život. Stvárnila v ňom vyše 160 postáv.

Roman Rjachovský sa narodil vo Zvolenskej Slatine a detstvo a celú mladosť strávil vo Zvolene. Spolupracoval napríklad na snímkach Pavilón šeliem, Smrť pána Golužu a Sojky v hlave. V roku 2018 získal cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre.

Štefan Šafárik nastúpil do umeleckého súboru DJGT v roku 1967 a pôsobí v ňom už viac ako polstoročie. V súčasnosti je najstarším členom súboru. Získal viacero ocenení, napríklad od mesta Zvolen za dlhoročné herecké umenie i od Literárneho fondu.

Cieľom projektu je prezentácia osobností mesta Zvolen, ktorých život, vynikajúci profesionálny výkon a cieľavedomá činnosť významne prispeli alebo prispievajú k obohateniu života spoločnosti. S nápadom prišiel organizátor kultúrnych podujatí a bývalý poslanec mesta Ján Kubiš v roku 2018. Termín uskutočnenia sa však posunul pre rekonštrukciu severnej časti námestia.

Pred divadlom v súčasnosti už sú dlaždice. Jednu má herec Andrej Mojžiš, ktorý ostal celý profesionálny život verný DJGT vo Zvolene. Členom zvolenského divadelného súboru sa stal v roku 1953. Ďalšie patria rodákom zo Zvolena, hercovi a divadelnému pedagógovi Jurajovi Slezáčkovi a hercovi Milanovi Lasicovi. Spomienkovú dlaždicu má už aj futbalový tréner Václav Ježek, ktorý doviedol Československo k titulu majstra Európy.