Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Voda v Pohronskom Bukovci je opäť zdravotne bezpečná

Foto: TASR/AP

Vyhovujúca kvalita vody vo verejnom vodovode Pohronský Bukovec bola potvrdená aj laboratórnymi rozbormi vzoriek.

Banská Bystrica 13. apríla (TASR) - Voda v Pohronskom Bukovci v Banskobystrickom okrese je opäť zdravotne bezpečná. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici zrušil v týchto dňoch opatrenia, ktoré nariadil prevádzkovateľovi verejného vodovodu VEOLIA, Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť (StVPS), a. s., Banská Bystrica, a obci Pohronský Bukovec v roku 2009.

TASR informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová. Verejný vodovod v obci je totiž zásobovaný z podzemných zdrojov, ktoré obsahujú zvýšené koncentrácie arzénu.

Prevádzkovateľ verejného vodovodu je aj naďalej povinný zabezpečiť nielen to, aby dodávaná pitná voda spĺňala limity ukazovateľov kvality pitnej vody, ale aj jej laboratórnu kontrolu. Musí plniť aj ďalšie povinnosti vyplývajúce zo zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a citovaného nariadenia vlády smerujúceho k zabezpečeniu dodávania zdravotne bezpečnej pitnej vody.

RÚVZ bude v rozsahu svojich kompetencií naďalej vykonávať systematický monitoring kvality pitnej vody u spotrebiteľa a vykonávať štátny zdravotný dozor nad zásobovaním obyvateľov obce Pohronský Bukovec pitnou vodou.

Spomínaný arzén je geologického pôvodu, ktorý sa vyplavuje z geologického podložia. Jeho hodnoty v surovej vode 10 až 15-násobne prekračujú limitné hodnoty upravené legislatívou ustanovujúcou požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu. Pre dosiahnutie zdravotnej bezpečnosti sa surová voda musí upravovať v úpravni vody na znižovanie obsahu arzénu. Do septembra 2009 bola voda upravovaná v úpravni vody, ktorej účinnosť nebola stabilná, a analýzy RÚVZ preukázali, že voda ani po úprave nespĺňa požiadavky na zdravotnú bezpečnosť pitnej vody v ukazovateli arzén, čo potvrdil aj prevádzkovateľ verejného vodovodu.

Keďže pri dlhodobom príjme pitnej vody so zvýšeným obsahom arzénu sa zvyšuje riziko vzniku nádorových ochorení, RÚVZ v septembri 2009 uložil VEOLII povinnosť zabezpečiť dostatočné množstvo zdravotne bezpečnej pitnej vody na hromadné zásobovanie obyvateľov Pohronského Bukovca. Súčasne bolo toto opatrenie nariadené aj obci.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
"Prevádzkovateľ vykonal opatrenia na zlepšenie kvality vody, ktoré spočívali vo výmene technológie úpravy vody na zníženie koncentrácií arzénu. Účinnosť a udržateľnosť realizovaného spôsobu úpravy vody bola na základe nášho rozhodnutia odskúšaná v skúšobnej prevádzke verejného vodovodu počas šiestich mesiacov, kedy bol prevádzkovateľ verejného vodovodu zaviazaný vyšetrovať kvalitu vody každých 14 dní a výsledky vyšetrení predkladať bezodkladne RÚVZ," uviedla Kvetoslava Koppová, hlavná odborníčka hlavného hygienika SR v odbore hygieny životného prostredia a vedúca odboru hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ v Bystrici.

Pokračovala, že prevádzkovateľ následne spracoval písomné vyhodnotenie skúšobnej prevádzky modernizácie úpravy vody v obci, v ktorom konštatuje, že voda dodávaná verejným vodovodom k spotrebiteľom je vyhovujúcej kvality a hodnoty arzénu neprekračujú najvyššiu medznú hodnotu 0,01 mg/l. "Uvedené konštatovanie potvrdzuje vyhovujúcimi laboratórnymi výsledkami odobratých vzoriek vody z verejného vodovodu," dodala Koppová. Vyhovujúca kvalita vody vo verejnom vodovode Pohronský Bukovec bola potvrdená aj laboratórnymi rozbormi vzoriek, ktoré v roku 2011 odobrali odborní pracovníci RÚVZ v rámci monitoringu pitných vôd.