Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Voda z dvoch artézskych studní v Šali nie je pitná

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ako informovala radnica, odborníci vykonali fyzikálnochemický rozbor vody, v ktorom skúmali prítomnosť mangánu, železa, horčíka, vápnika, olova a iných zložiek vody.

Šaľa 15. februára (TASR) - Voda v dvoch zo šiestich artézskych studní v Šali nie je vhodná na pitie. Ukázali to najnovšie testy odobratých vzoriek.

Ako informovala radnica, odborníci vykonali fyzikálnochemický rozbor vody, v ktorom skúmali prítomnosť mangánu, železa, horčíka, vápnika, olova a iných zložiek vody. V rámci mikrobiologického rozboru vody sledovali prípadnú prítomnosť baktérií. "Z výsledkov rozborov vyplýva, že voda nie je vhodná na pitné účely na Vlčanskej a Dolnej ulici, keďže dodaná vzorka vody z oboch studní prekračuje stanovené hodnoty mangánu a železa," uviedol mestský úrad.

V artézskych studniach na ulici M. R. Štefánika a Hornej ulici, na Námestí sv. Trojice a Pribinovom námestí v mestskej časti Veča je voda vhodná na pitie. "Šaľa je výnimočná množstvom zdrojov pitnej vody z artézskych studní. Keďže sa zloženie týchto verejne dostupných zdrojov vôd mení pod vplyvom prírody, mesto pravidelne kontroluje ich zloženie," pripomenula radnica.