Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vodáci s aktivistami vyčistia brehy Dunaja, plánujú zmeny ich využitia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Upratovanie sa uskutoční 1. apríla v troch lokalitách - na ľavej strane v Karloveskej zátoke, v petržalskej časti v oblasti reštaurácie Aušpic a bývalej pláže Lido oproti SND.

Bratislava 28. marca (TASR) - Asociácia bratislavských vodáckych klubov (ABVK) pripravuje tradičné jarné upratovanie. Vodáci ho organizujú v apríli v spolupráci s ochranárskymi združeniami, mestskými časťami a partnerskými inštitúciami.

"Brehy Dunaja čistíme už sedem rokov. Vlani sa pridali aj mestské časti Karlova Ves, Petržalka, Staré Mesto a čistili sme oba brehy. Najmä Karloveská zátoka je už čistejšia od väčších skládok, kde boli chladničky a iný väčší odpad. Pokračujeme v čistení a pozývame na to aj verejnosť," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Vladimír Mišík z ABVK.

Celodenné upratovanie brehov Dunaja sa uskutoční 1. apríla v troch lokalitách - na ľavej strane v Karloveskej zátoke a v petržalskej časti v oblasti reštaurácie Aušpic a bývalej pláže Lido oproti Slovenskému národnému divadlu. Ďalšia brigáda bude 7. apríla pri Lide.

"Chceme vytvoriť širšiu koalíciu rôznych združení a inštitúcií pre vytvorenie koncepcie na zachovanie lodeníc a bratislavských brehov pre cyklistov, bežcov a chodcov. Také niečo tu neexistuje, inšpirovali sme sa Prahou a vytvoríme návrh pre samosprávu," prezradila Zoja Droppová z výboru ABVK.

Súčasťou uvažovaných zmien pri Dunaji sú aj dve iniciatívy v oblasti Lida a ďalšia má názov Zemník, čo je Národné centrum rýchlostnej kanoistiky a veslovania. Novú vizualizáciu skultúrnenia a obnovenia plážového nábrežia Lido ako športovo-rekreačnej verejnej zóny už pozná samospráva mesta Bratislavy.

"Štúdia vznikla na základe dvoch petícií občanov po vlaňajšej fotografickej výstave Spomienky na Lido," zdôvodnil predseda občianskeho združenia Petržalské marhule Jakub Kuruc.

Martin Mišík z tímu Lido Lagúna oboznámil novinárov s jeho vizualizáciou, ktorej cieľom je obnoviť aktivity priamo s riekou a realizovať humanizáciu bývalej pláže podľa prijatého územného plánu. S vytvorením prírodného nábrežného parku, pešej promenády, cyklotrasy, menšieho prístavu a zachovania lodeníc prichádza aj iniciatíva Nové Lido.

"Bude to zásadný verejný mestský priestor pri Dunaji. Snažíme sa vytvoriť podmienky na zmenu jeho využitia, zrevitalizovať Ovsištské rameno, vytvoriť veľkú štrkovú pláž na pozemkoch mesta. Štúdiu sme vytvorili na podnet mesta a čakáme na jeho vyjadrenie," povedal architekt Juraj Benetin z autorského tímu Nové Lido.

Projekt Zemník v južnej časti pod Petržalkou je už aj v záujme ministerstva školstva, vedy výskumu a športu i Bratislavského samosprávneho kraja. "Máme vysporiadané pozemky a ich prenájom na 50 rokov. Predložili sme štúdiu a na jeseň chceme získať územné rozhodnutie a schválenie výstavby objektov. Je tam výborná vodná plocha na nový areál pre vodákov," konštatoval generálny manažér Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky Boris Bergendi.