Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

VIDEO: Takýto trest dostal vodič autobusu, v ktorom zomreli študentky

Na snímke obžalovaný vodič školského autobusu Milan H. počas pojednávania na Okresnom súde v Trnave v stredu 7. decembra 2016. Nehoda školského autobusu na úseku diaľnice v smere z Piešťan do Trnavy sa stala 6. júna 2014 a zahynuli pri nej štyri študentky trnavského športového gymnázia. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Pri kolízii sa autobus prevrátil mimo vozovku, pričom na mieste zomreli štyri študentky Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave.


Trnava 7. decembra (TASR) – Trest odňatia slobody na šesť rokov so zaradením do zariadenia s najnižším stupňom stráženia a sedemročný zákaz vedenia motorového vozidla vymeral dnes sudca Okresného súdu (OS) v Trnave Milanovi H. za prečin všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti. Bol vodičom autobusu, s ktorým 6. júna 2014 havaroval na diaľnici D1 za Piešťanmi smerom na Trnavu. Pri kolízii sa autobus prevrátil mimo vozovku, pričom na mieste zomreli štyri študentky Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave, tri osoby utrpeli vážnu ujmu na zdraví a ďalšie sa ťažšie alebo ľahšie zranili.

Sudca sa dnes priklonil k názoru prokurátorky a právneho zástupcu niektorých poškodených, poukazujúcich na nedodržanie povinností vodiča. V dôsledku toho začal autobus na 72. kilometri schádzať z cesty, pričom vodičova reakcia bola oneskorená (reagoval až za 3,6 sekundy) a technika jazdy v danom momente podľa znalcov nesprávna. Právny zástupca obžalovaného postavil svoju obhajobu na možnom mikrospánku vodiča, ktorý sa nedal predvídať a vylúčil nedostatočnú pozornosť a porušenie povinností. Svojho mandanta žiadal oslobodiť spod obžaloby. Právo posledného slova dnes obžalovaný nevyužil.

V priebehu dlhého dokazovania vypovedali pred súdom všetci účastníci zájazdu, tiež viacerí znalci a ďalší svedkovia. Cestujúci označovali jazdu pred nehodou ako bezpečnú, vodič dodržiaval stanovené prestávky a aj pitný režim, pričom mal dlhoročné šoférske skúsenosti bez nehody. Milan H. pred súdom uviedol, že sa necíti byť vinným. Prokurátorka poukázala, že doteraz neprejavil ľútosť nad nehodou, kondolencie v jeho mene zaslala postihnutým rodinám manželka majiteľa firmy, pre ktorú jazdil.

Dievčatá, ktoré pri nehode zomreli, sedeli na zadných sedadlách. Ich smrť nastala udusením po privalení vozidlom. Žiadny z pasažierov nebol v čase nehody pripútaný, znalci však, ako uviedol dnes sudca, nevedeli presnejšie určiť, ako by sa situácia vyvinula, ak by pripútaní boli. Konštatoval, že posudok hovoril o dvanástich nefunkčných záchranných pásoch a takéto vozidlo malo byť podľa neho vyradené z premávky.

Proti rozsudku sa odvolal obžalovaný i prokurátorka, zástupca poškodených si ponechal lehotu na odvolanie. Vec bude riešiť Krajský súd v Trnave.