Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Vodiči na priecestiach riskujú, často ostanú zakliesnení medzi rahnami

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Minulý týždeň sa na priecestí zrazil vlak s autom v úseku medzi Prievidzou a Chrenovcom.


Bratislava 12. decembra (TASR) - Pod kolesami vlaku zomrela uplynulý týždeň jedna osoba. K zrážke vlaku a človeka došlo celkovo dvakrát, ostatný prípad nemal tragické následky. Nehody sa odohrali v úsekoch Vydrník – Poprad-Tatry a Bratislava-Nové Mesto – Podunajské Biskupice.

Minulý týždeň sa na priecestí zrazil vlak s autom v úseku medzi Prievidzou a Chrenovcom, obišlo sa to bez zranení. "Priecestie bolo pritom zabezpečené dopravnými značkami," upozornila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

Vodiči podľa nej takto riskujú často. Príkladom má byť takisto minulotýždňová situácia z úseku Bratislava-Vajnory – odbočka Močiar. "Auto prešlo cez priecestie tesne pred vlakom pri plnej funkčnosti zabezpečovacieho zariadenia," povedala Pavliková. K podobnej udalosti došlo aj v úseku Kežmarok – Studený Potok, kde auto ostalo počas jazdy vlaku medzi rahnami na priecestí. "Po uzatvorení rahna ho vodič prerazil a z miesta udalosti ušiel," povedala Pavliková.

ŽSR vyzvali vodičov pri prejazde cez železničné priecestie na opatrnosť. "Zrážky s vlakom bývajú často tragické," uviedla hovorkyňa. Pozor by si podľa nej mali dať aj cestujúci. Mnohokrát sa zrania na peróne alebo keď vystúpia z vlaku či keď sa zdržiavajú mimo priestoru vyhradeného pre cestujúcich. "Napríklad v Humennom žena nešla cez vyznačený priechod, prechádzala cez koľaj, padla a zranila sa na tvári. Muž v Kysaku pravdepodobne vyskočil z odchádzajúceho vlaku smerom do koľajiska a vážne si poranil končatiny," dodala Pavliková.