Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Vodiči, toto vás neminie na slovenských cestách dnes a cez víkend

Na snímke vrchol sedla Dielik na ceste medzi Tisovcom v okrese Rimavská Sobota a Muráňom v okrese Revúca dňa 20. januára 2017. Foto: TASR - Branislav Caban

Na cestách Košického kraja bude viac policajtov a počas víkendu zatvoria na štyri hodiny tunel Branisko.



Na horskom priechode Zbojská pri Tisovci v okrese Rimavská Sobota sa na vozovke miestami nachádza utlačený sneh o hrúbke dvoch centimetrov. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojej internetovej stránky.

Kašovitý alebo utlačený sneh v hrúbke jedného až dvoch centimetrov sa podľa cestárov v tomto regióne nachádza ešte miestami na ceste z Tisovca do Muráňa v Revúckom okrese, ako aj ďalej smerom na Červenú Skalu v okrese Brezno.

Vo všetkých spomínaných úsekoch sú podľa SSC pre vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 tony nutné snehové reťaze.

Počas víkendu zatvoria na štyri hodiny tunel Branisko



Tunel Branisko vrátane diaľnice D1 Široké – Beharovce bude počas víkendu na štyri hodiny zatvorený z dôvodu čistiacich prác.

Ako informoval prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik, tunel zatvoria v sobotu 21. januára o 23.00 h a opäť ho otvoria v nedeľu 22. januára o 3.00 h. Čistenie nariadili z dôvodu mimoriadneho znečistenia vozovky, ako aj kamerového systému v tuneli. Obchádzková trasa povedie cez horský priechod Branisko, ktorý je udržiavaný a bude vyznačená dopravným značením.

Na cestách Košického kraja bude viac policajtov



V Košickom kraji si na dnes policajti naplánovali kontrolu, v rámci ktorej budú vo zvýšenej miere dohliadať na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová.

Pri kontrole sa policajti podľa jej slov zamerajú najmä na dodržiavanie predchádzania a spôsobu jazdy vodičov, dodržiavanie počas vedenia vozidla zákaz používať telefónny prístroj, okrem telefonovania s použitím systému "voľné ruky". "Taktiež sa zamerajú na rešpektovanie pravidiel cestnej premávky týkajúcich sa povinností vodičov voči chodcom, ako aj pravidiel cestnej premávky nemotorovými účastníkmi," priblížila.

"Podľa analýzy dopravnej nehodovosti sme vlani na cestách Košického kraja zaznamenali 1629 dopravných nehôd, pričom takmer 90 percent dopravných nehôd zavinili vodiči motorových vozidiel. Pri týchto nehodách prišlo o život 27 osôb. Alkohol u vinníka dopravnej nehody bol zaznamenaný pri 249 dopravných nehodách. Z tohto počtu 210 nehôd zavinili vodiči motorového vozidla, 25 chodcov a deväť vodičov nemotorového vozidla pod vplyvom alkoholu," spresnila Mésarová.

Najčastejšou príčinou dopravných nehôd zavinených vodičmi motorových vozidiel, viac ako polovica, je porušenie povinností vodiča, medzi ktoré patrí aj telefonovanie počas šoférovania. "Potom nasleduje nedovolená rýchlosť jazdy. Medzi najčastejšie príčiny patrí aj nesprávny spôsob jazdy, na ktorý sa policajti zamerajú pri dnešnej kontrole. Kontrolám sa nevyhnú i nemotoroví účastníci," dodala krajská policajná hovorkyňa.é reťaze.