Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

POZOR: Kvôli skale popod Strečno neprejdete. Na D1 presmerujú dopravu

Na snímke uzávera cesty 1/18 pod Strečnom z dôvodu vyhlásenia mimoriadnej situácie na skalnom brale v Strečne, 17. júla 2017. Cestu popod hrad Strečno, ktorá spája Žilinu s Martinom, uzavreli v nedeľu 16. júla, predpokladaná doba uzávery je do 30. júla. Zákaz využívania cesty I/18 platí i pre chodcov a cyklistov. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Hrozí totiž, že z nesanovanej časti brala sa uvoľní približne 50-tonový skalný blok.

Strečno 17. júla (TASR) - Frekventovanú cestu I/18 popod hrad Strečno, ktorá spája Žilinu s Martinom, v nedeľu (16.7.) neplánovane uzavreli. Hrozí totiž, že z nesanovanej časti brala sa uvoľní približne 50-tonový skalný blok. Podľa prednostu Okresného úradu v Žiline Michala Lavríka je predpokladané trvanie uzávery do 30. júla.

Ako pre TASR potvrdil projektový manažér pri sanáciách na brale Strečno Branislav Prelovský, pracovníci ihneď začali so zaisťovacími prácami. Aby ochránili vozovku pred padajúcimi skalami, pod skalný blok, ktorý je potrebné odstrániť, naviezli vrstvu štrku. Bočné zábrany zas zamedzia pádu skál do Váhu. "Horolezci začnú s deštrukciou hneď, ako to bude možné, blok však musia odstrániť ručne," ozrejmil Prelovský.

Pripomenul, že v tejto chvíli ešte nevedia, ako skalné bralo na práce zareaguje. Existuje niekoľko alternatív. "Jednou možnosťou je, že keď do toho začneme zasahovať, celé to pôjde dole naraz. To by sme veľmi neradi. Ani druhý extrémny prípad nie je veľmi pozitívny, že to zase pôjde veľmi ťažko. Dúfame, že sa nám bude dariť odťažovať to po častiach. Netrúfam si však časovo odhadnúť, ako dlho nám to bude trvať," skonštatoval projektový manažér.



Cesta I/18 je uzavretá v smere od Žiliny pred parkoviskom pod hradom Strečno a v smere od Vrútok za Dubnou skalou v mieste obojstranného parkoviska. "Motoristi môžu počas úplnej uzávery využívať obchádzkové trasy označené dopravným značením. Zákaz využívania cesty I/18 pod hradom Strečno platí i pre chodcov a cyklistov, na miestach uzavretia cesty nepretržite hliadkujú policajti," dodal prednosta Okresného úradu v Žiline.

NDS presmeruje na diaľnici D1 pri Blatnom dopravu



Vodiči by sa mali v úseku diaľnice D1 pri Blatnom pripraviť na presmerovanie dopravy, upozorňuje Národná diaľničná spoločnosť (NDS). "Po ukončení prác v pravom páse diaľnice D1 pri obci Blatné, NDS pristúpi k presmerovaniu dopravy zrkadlovo do opačného smeru," priblížila hovorkyňa spoločnosti Michaela Michalová.

Presmerovanie je podľa jej slov nevyhnutné pre začatie prác v ľavom páse diaľnice. Doprava sa tak na úseku D1 v 29 až 32 kilometri presmeruje z ľavého jazdného pásu do pravého pásu v smere z Bratislavy do Trnavy.

"Obmedzenia spojené s realizáciou presmerovania začnú postupne v sobotu 22. júla a budú trvať zhruba do utorka 25. júla," spresnila Michalová. V tomto čase budú diaľničiari premiestňovať dočasné dopravné značenie či betónové zvodidlá. "Vedenie dopravy bude miestami dočasne aj v režime jeden plus jeden pruh," dodala hovorkyňa.

Po presmerovaní bude podľa jej slov doprava vedená po novovybudovanej cementobetónovej vozovke v režime dva plus dva pruhy s tým, že pomalý jazdný pruh bude široký 3,25 metra a rýchly jazdný pruh 2,5 metra. "Prevádzka diaľnice v tomto režime potrvá približne do konca novembra," uviedla Michalová.

NDS pritom plánuje v septembri tohto roku spustiť južné vetvy križovatky Blatné v smere z Bratislavy do Trnavy. Motoristi tak budú môcť podľa Michalovej z diaľnice D1 cez križovatku Blatné schádzať do Senca, respektíve Blatného a okolitých obcí. "Sprejazdnenie celej križovatky Blatné je plánované na december tohto roka," dodala.