Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Vodičov v Bratislavskom kraji bude oddnes kontrolovať viac policajtov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Polícia sa zameria aj na cyklistov, motocyklistov a chodcov.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Od dnes sa bude v Bratislavskom kraji pohybovať viac hliadok dopravnej polície.

"Kontrolovať budeme dodržiavanie najvyššej dovolenej rýchlosti, zákaz požívania alkoholických nápojov alebo iných návykových látok vodičmi a, samozrejme, dodržiavanie základných povinností," informovala TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Petra Hrášková. Zvýšený dohľad bude trvať do mája.

Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Polícia sa zameria aj na cyklistov, motocyklistov a chodcov. "Práve títo patria medzi najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky. Preto polícia opätovne vyzýva na opatrnosť," dodala Hrášková s tým, že je nevyhnutné dbať na adekvátny ochranný odev a riadne upevnenú ochrannú helmu, ktoré môžu zohrať rozhodujúcu úlohu pri následkoch dopravnej nehody.

Ako ďalej upozornila Hrášková, chodci sú povinní používať predovšetkým chodník. Tam, kde nie je, by mali ísť po ľavej krajnici, najviac dvaja vedľa seba. "Mimo priechodu je chodec povinný prechádzať cez vozovku len kolmo na jej os," vysvetlila. Za chodcov sa v zmysle zákona považujú aj korčuliari, pre ktorých platia tie isté pravidlá cestnej premávky.

"Cyklistom pripomíname, že ak nemôžu na jazdu využiť cestičku pre cyklistov, musia jazdiť po pravom okraji vozovky," upozornila hovorkyňa. Pri jazde mimo obce musí mať cyklista ochrannú prilbu a dieťa do 15 rokov ju musí mať aj v obci. Aj samotný bicykel musí zodpovedať predpísanému technickému stavu.

Pri zníženej viditeľnosti je nevyhnutné používať reflexné prvky, ktoré odrážajú dopadajúce svetlo až na vzdialenosť 200 metrov, dodala Hrášková.