Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Na vodnom diele Gabčíkovo sa pracuje v bežnom režime

Pohľad na prevádzku ľavej plavebnej komory Vodného diela na stupni Gabčíkovo, v popredí vpravo premostenie vstupu lodí z dolnej rejdy. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Jediným problémom sú naplaveniny, ktoré voda prináša a upcháva určité objekty, najmä odberný objekt do Mošonského ramena a Dobrohošte.

Gabčíkovo 7. januára (TASR) - Situácia na Dunaji je normálna. V noci na dnes došlo ku kulminácii pri stave 6050 metrov kubických za sekundu.

Tento vodný stav v profile Bratislava - Devín nespôsobuje žiadne problémy na Vodnom diele Gabčíkovo. Povedal to jeho riaditeľ Ján Stoličný.

"Pracujeme v zmysle riadneho manipulačného poriadku. V Gabčíkove nenastal ani I. stupeň povodňovej aktivity. Plavba sa realizuje bežným spôsobom," konštatoval Stoličný s tým, že jediným problémom sú naplaveniny, ktoré voda prináša a upcháva určité objekty, najmä odberný objekt do Mošonského ramena a Dobrohošte.

Podľa riaditeľa tieto upchaté objekty sa čistili od rôznych naplavenín aj medzi sviatkami. "Boli to všetky problémy, ktoré nastali v ostatnom období," vyzdvihol. Dodal, že čo sa týka hladín a prietokov, vodohospodári nezaznamenali žiadny nedostatok.

Podľa údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu dnes o 14.00 h hladina Dunaja v Bratislave klesala (662 cm), v Medveďove zatiaľ ešte stúpa (656 cm).